Termoenergetica se oferă să preia de la Sectorul 1 CET Grivița, care se va opri pe termen nelimitat, pentru că nu are bani de gaze. “Efectele închiderii lui sunt imposibil de imaginat”

Furnizorul de energie termică din subordinea Primăriei Generale a Capitalei, Termoenergetica, se oferă să preia de la Primăria Sectorului 1 CET Grivița, în condițiile în care acesta din urmă a anunțat că se oprește pe termen nelimitat pentru că nu mai are bani de gaze. Termoenergetica are nevoie disperată ca acest CET să poată produce energie termică, pentru că, fără el, alimentarea zonei de nord-vest a Capitalei devine problematică.

“Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că este deosebit de importantă identificarea unei soluții pentru funcționarea CET Griviţa, astfel încât să fie asigurată continuitatea serviciului public de termoficare, după ce, societatea a anunțat că își va opri activitatea de producție, pe termen nelimitat, începând cu data de 3 iulie 2023, din cauza imposibilității achitării gazelor naturale”, arată compania într-un comunicat de presă.

“Compania Municipală Termoenergetica București S.A. este principalul beneficiar contractual al CET Grivița, care livrează agent termic pentru mai mult de 15.000 de apartamente din zona de Nord și de NordVest a Capitalei, în special din Sectorul 1. Această zonă funcționează de ani buni cu surse insuficiente de producere a energiei termice, în situația în care CET Pipera a dispărut, iar distanțele de alimentare sunt considerabil de mari.În prezent, CMTEB nu înregistrează restanțe la plata facturilor către această societate, toate debitele fiind achitate la zi”, mai arată compania.

”Fără a induce panica, transmitem un serios semnal de alarmă, față de disfuncționalitățile pe care nefuncționarea CET Grivița le-ar genera, în special în sezonul de iarnă, când se poate ajunge la o serie de probleme sociale grave. Cu un sistem centralizat de termoficare cu probleme majore, care oricum funcționează de ani buni cu surse insuficiente de producere a energiei termice, este imposibil de imaginat efectele închiderii activității acestui CET.

În calitate de operator al serviciului public de alimentare cu energie termică, identificarea unei soluții este o necesitate stringentă. De aceea inițiem și participăm activ la discuții, alături de celelalte entități, autorități locale și centrale – Primăria sectorului 1, Primăria Municipiului București – pentru asigurarea continuității serviciului de termoficare. Menționăm că ne exprimăm disponibilitatea de a prelua activitatea acestui CET, pentru că responsabilitatea impusă de asigurarea unui serviciu public diferă de principiile funcționării unei societăți comerciale”, a declarat directorul general CMTEB, Claudiu Crețu.

CET Grivița, societate care se află în administrarea Primăriei Sectorului 1, livrează energie termică consumatorilor din cartierele Giuleşti, Crângaşi, Griviţa, 1 Mai, Pajura şi Bucureştii Noi. Potrivit unei informări a directorului ajunsă în spațiul public, CET Grivița anunța că începând cu data de azi, 3 iulie, își va opri pe termen nelimitat producția de energie termică, pentru că nu are cu ce plăti gazele, în condițiile în care “furnizorul a dat dovadă de înțelegere în nenumărate rânduri în ceea ce privește datoriile pe care societatea noastră le-a înregistrat de-a lungul timpului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *