Termoenergetica, noul RADET, nu vrea să semneze contract cu Elcen, furnizarea energiei termice în București se face nelegal – Sierra Quadrant

Sistemul de termoficare al Capitalei funcționează nelegal, după ce Termoenergetica a refuzat nejustificat să semneze contractul cu ELCEN, arată un comunicat al Sierrra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

Conducerea Companiei Municipale Termoenergetica București, noul distribuitor de energie termică al Capitalei după preluarea activității RADET, tergiversează semnarea contractului cadru cu ELCEN, arată comunicatul.

“În paralel, continuând politica de forță impusă de Primăria Municipiului București (PMB) care a obligat ELCEN să livreze apa caldă gratis către RADET, Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal”, arată Sierra Quadrant

“Pentru a completa tabloul manierei defectuoase în care atât conducerea PMB cât și cea a Termoenergetica au înțeles să gestioneze situația dramatică a termoficării – având deja experiența falimentării RADET – vă aducem la cunoștință că la aproape 30 de zile de la ședința Consiliului General al Municipiului București în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societății.

Acest lucru înseamnă că Termoenergetica, urmând modelul RADET, va primi energie termică gratis de la ELCEN și va acumula datorii, fiind lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor și pentru reparațiile rețelei de conducte. În prezent, datoriile curente neîncasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei, fără a lua în calcul datoria istorică de 3,7 miliarde de lei”, se arată în comunicat.

În tot acest timp, acțiunile de imagine ale PMB pentru care sunt cheltuite sute de milioane de lei s-au intensificat, fapt ce demonstrează dezinteresul pentru problemele structurale cu care se confruntă orașul. Atragem din nou atenția că această abordare afectează substanțial situația economică a ELCEN, societate aflată deja în insolvență, care face eforturi deosebite de a duce la îndeplinire planul de reorganizare.

“Fără a ne pronunța cu privire la intenția PMB, apreciem ca fiind un semnal de alarmă refuzul conducerii primăriei de a constitui o garanție cuprinsă în contractul cadru menită să asigure recuperarea creanțelor ELCEN, dar care ar reprezenta și o dovadă a bunei credințe și o garanție inclusiv a faptului că nu se dorește urmarea modelului RADET.

Legat de acest aspect, anunțăm și pe această cale că, în lipsa acestei garanții, vom solicita PMB și Termoenergetica achitarea facturilor în avans sau prin mecanismul convenției de plată în avans, prevăzută în OUG 36/2016, prin care se asigură plata în avans de către PMB direct către ROMGAZ a gazelor necesare funcționării în siguranță a serviciului de termoficare pe toată perioada de iarnă.

Menționăm însă că, în lipsa contractului cadru, această convenție nu poate fi semnată, PMB reușind astfel să evite inclusiv plata furnizorului și obligând ELCEN să achite materia primă folosită din rulajul propriu, fapt ce destabilzează suplimentar situația financiară a societății”, arată comunicatul.

„Ceea ce observăm este de fapt un banal copy-paste al RADET. Dna Firea și dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET după faliment și înscăunat la Termoenergetica, aplică modelul deja consacrat: nu capitalizează Termoenergetica ca să poată solicita livrarea apei calde gratis în continuare și să se plângă apoi că nu sunt bani de reparații, știind că nu vom lăsa oamenii în frig. Nu semnează contractul cadru ca să evite astfel semnarea convenției de plată în avans pentru a nu fi obligați să plătească direct furnizorul de gaze și să ne oblige pe noi să plătim din alte surse, cât timp nu încasăm nimic de la Termoenergetica. Nu semnează contractul inclusiv ca să nu avem cui să trimitem facturile. Mai mult decât atât, cum ar putea plăti subvenția dacă Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi întocmite?

Avocații noștri au început deja să analizeze posbilitatea acționării în instanță  pentru abuz în serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil și la limita legii.” a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

2 Comments

  1. Ce nu inteleg din comunicat este ,,la limita legii,,.Nu stiam ca exista o limita a legii, tot ce stiam este ca legea trebuie respectata.Pe de alta parte nu inteleg mirarea fata de atitudinea Termoenergetica.Daca cineva a inteles ca este altceva decat RADET 2, s-a inselat amarnic.Trecand peste faptul ca nici Termoenergetica cat si ELCEN nu pot lasa populatia capitalei fara caldura (atat cat este), ma intreb cum a dat ANRE licenta Termoenergetica.In rest factorii resposabili sunt numai RADET si ELCEN, ?restul , ce fac isi iau posturile in primire ?

  2. Din nou magariile politice ne lasa pe noi bucurestenii in aer. Solutia e simpla si, recunosc, de forta: asociatiile sa nu mai plateasca termoenergeticii, de fapt primariei capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *