Termoenergetica București, firma din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă cu distribuția și furnizarea energiei termice în București, moștenitoarea defunctei RADET, a făcut un prim pas în intenția de a prelua producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, Electrocentrale București (Elcen).
Compania a lansat în sistemul electronic de achiziții publice o consultare de piață, pentru achiziționarea de servicii de consultanță pentru “efectuarea Testului Operatorului Economic Privat în Economia de Piață (“Testul OEP”) al Companiei Municipale Termoenergetica București SA, în vederea achiziționării afacerii (activelor) Electrocentrale București SA (în insolvență pentru cnstituirea SACET”.
“În scopul şi pentru realizarea sistemului de termoficare SACET, aşa cum este prevăzut şi în legislaţia specifică serviciului şi nu în ultimul rând pentru asigurarea continuităţii serviciului, CMTEB a demarat achiziţionarea de servicii consultanţă pentru realizarea Testului Operatorului Economic Privat in Economia de Piata, necesar in procesul decizional privind operatiunea de preluare a afacerii (activelor) ELCEN, la un pret determinat şi acordarea de catre actionari (in principal de catre Municipiul Bucuresti) a sumelor necesare pentru majorarea capitalului social al CMTEB, astfel incat aceasta din urmă să-şi procure resursele financiare necesare plaţii preţului de preluare a afacerii (activelor) ELCEN”, arată Termoenergetica.
Acest test este necesar pentru a se elimina suspiciunile de ajutor de stat atunci când este vorba despre o tranzacție care presupune entități controlate de stat. În funcţie de situaţie, se aplică testul investitorului/creditoului/vânzătorului privat prudent, respectiv trebuie făcută o evaluare comparativă a comportamentului statului în relaţie cu beneficiarul măsurii faţă de modul în care un investitor/creditor/vânzător privat s-ar comporta în relaţie cu întreprinderea în discuţie în aceeaşi ipostază cu cea a statului. Dacă comportamentul statului este comparabil cu cel al investitorului/creditorului/vânzătorului privat ipotetic, nu este implicat ajutor de stat.
“Astfel, consultantul va avea ca proiect analiza economic şi financiar astfel încât tranzactia preconizată sa fie descrisa cat mai mult posibil in termeni cantitativi (monetari). Se vor prezenta ţoate costurile si beneficiile relevante, cuantificate din punct de vedere economic, utilizandu-se indicatori general acceptati, cum ar fi rata interna de rentabilitate, valoarea neta actualizata si raportul cost/beneficiu”, se mai arată în anunț.
“Examinarea conformităţii cu conditiile pietei a intervenţiei autorităţilor administraţiei publice locale, prin preluarea afacerii (activelor) ELCEN, in scopul constituirii SACET si prin majorarea capitalului social al CMTEB, cu aport in numerar, in vederea platii pretului de preluare a afacerii (activelor) ELCEN, trebuie să aibă loc pe o bază ex-ante, având în vedere informaţiile disponibile la momentul în care urmeaza sa fie decisă intervenţia respective”, mai spune Termoenergetica.
Elcen ar valora un miliard de lei
Acest test este un prim pas pentru fuziunea celor două companii, o idee care este agreată de principiu de toți factorii implicați, și de primarul Capitalei, și de noul director al companiei Termoenergetica, Claudiu Crețu, recent ajuns în această poziție după ce a fost ani de zile administrator al Elcen, și de Guvern.
Nicuşor Dan a declarat la începutul lunii iunie că este un „mare susţinător” al preluării ELCEN de către municipalitate, deoarece în acest fel ar deveni posibilă inclusiv obţinerea unor preţuri mai bune la achiziţia de gaz.
„Sunt un mare susţinător al preluării ELCEN de către Termoenergetica, pentru că rezolvă două sau trei probleme. Una – problema veşnicei dispute între aceste două instituţii: cine are dreptate când apare o problemă la furnizarea căldurii sau a apei calde în Bucureşti. Doi – asigură o convergenţă a obiectivelor pe care aceste companii le au. În momentul de faţă, de exemplu, ELECN, deşi este foarte apropiat de reţeaua principală de gaz, el ia gaz de la Distrigaz la un preţ de consumator. Pentru noi, ca Termoenergetica, este un interes direct să ne ducem să cumpărăm gaz din reţeaua principală şi să scădem ceva de ordinul 10-15% din preţ. Dar nu a fost un interes al ELCEN să facă lucrul acesta până acum”, a explicat atunci primarul general.
El a mai spus că Elcen este evaluată la un miliard de lei.
ELCEN deţine un rol important în ecuaţia energetică naţională întrucât este principalul producător de energie termică din Bucureşti (90%) şi, totodată, un important jucător pe piaţa de energie electrică din România. Are în componenţă patru centrale termo-electrice (CTE Bucureşti Vest, CTE Grozăveşti, CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) ce produc energie electrică şi termică în cogenerare.