Termocentrala Rovinari a fost oprită în această noapte, în condiţiile în care România importă energie la maximum. Nu mai are cărbune

Ministrul Energiei, Anton Anton, se afla dimineaţă deja în drum spre Oltenia, unde va încerca să aplaneze conflictul deschis dintre stat minerii aflaţi în grevă, informează ECONOMICA.NET.

Directorul centralei de la Rovinari spunea, ieri, că trebuie să oprească două dintre cele patru grupuri energetice ieri noapte, pentru că nu mai are cărbune, potrivit presei locale. Un al treilea grup va fi oprit astăzi dimineaţă. Minerii care asigură cărbunele pentru termocentralele din Oltenia sunt încă în grevă. Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET.

Ion Pisc, directorul centralei, citat de publicaţia locală presafarastapani:

“Sistemul energetic românesc, astăzi, că e ger, că e noapte, nu poate să înlocuiască energia pe care o dă CEO, care e 20, 25 la sută din necesar. Nu are cu ce. Asta vreau să se înţeleagă. Toată lumea a greşit. Eu sunt revoltat la culme! În 38 de ani am mai văzut greve, dar doar de câteva ore. Dacă nu încep să dea cărbune, eu, în noaptea asta trebuie să opresc două grupuri., iar dimineaţă, al treilea. Nu am cu ce merge. Suntem iresponsabili. Toţi, să suporte consecinţele! Da, e o situaţie foarte grea. Dar eu vă întreb, dacă instanţa spune că greva este ilegală, după cinci zile,  şi este nesocotită această decizie  iar pentru grevă ilegală, sancţiunile curg de tot felul: răspundere pentru prejudiciu produs angajatorului.Despăgubiri, nu numai de la organizatorii grevei şi de la simpli participanţi, ce facem?

Eu sunt supărat pe societatea asta românească pentru că i-a adus în halul în care i-a adus pe muncitori. dar, aceste instalaţii înseamnă miliarde. Ca să opresc din lipsă combustibil  şi s-o luăm de la zero este incredibil de greu.  Au dus totul de râpă. Este foarte gravă situaţia, este inacceptabil. Am 38 de ani experienţă, repet,  şi am mai întâlnit greve, de doar câteva ore… Cărbunele fără termocentrală nu are nicio valoare şi nici termocentrala fără cărbune. oamenii din sistem nu înţeleg şi asta mă revoltă.  Sunt de acord că există discrepanţe între salarii, că au nevoi, dar asta nu înseamnă să întorci lumea pe dos. Nu poţi. Noi nu suntem bugetari şi nici parlamentari, asemănarea dintre venituri e populism.  Problema e următoarea: dacă ei nu încearcă să dea cărbune, cât de puţin, oprim două grupuri. Mâine…oprim şi pe al treilea. Şi Guvernul, si ministerul ştiu că, oprind Rovinarii, e dezastru.

Sunt supărat pe mine şi pe societatea românească pentru că s-a ajuns în această situaţie. Eu fac parte din această societate dar am ajuns intr-un hal general greu de suportat.  Un excavator îl opresc acum, dar ştiu că-l pornesc peste o oră, ştiu că-l pot porni peste două, nouă ore, dar grupul energetic, nu! Că nu se poate aşa”

Centrala de la Rovinari are patru grupuri energetice, cu o putere totală de circa 1.000 MW.

Dacă centrala va opri trei grupuri, va exista o presiune şi mai mare pe sistemul energetic naţional, în condiţiile în care producţia naţională nu mai acoperă consumul, iar importurile sunt deja extrem de mari.

Detalii, aici:

Ziua şi recordul: Preţul energiei electrice creşte la 650 lei/MWh pe piaţa spot de la Bucureşti, maximul ultimilor doi ani. Importul din Ungaria este la nivelul maxim posibil

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *