Centrala pe gaze în ciclu combinat a Petrom de la Brazi, cea mai mare astfel de capacitate de generare de electricitate din țară, a produs mult mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut și a asigurat 10% din producția națională.
Cităm din raportul la nouă luni al companiei petroliere:
“Centrala electrica Brazi a avut o producție netă de electricitate în T3/20 de 1,30 TWh, cu 30% mai mare decât producția de 1.00 TWh in T3/19, pe baza marjelor pozitive. Centrala a acoperit aproximativ 10% din producția totală de energie electrica în România în T3/20. În concordanță cu alocările în vigoare, 0,05 TWh au fost furnizati pieței reglementate de energie electrică la un pret reglementat de aproximativ 223 lei/ MWh”, arată Petrom.
Compania estimează o producție de electricitate peste cea din 2019 și, datorită mediului economic mai bun pentru acest business, și-a apreciat valoarea acestui activ, pe care îl depreciase în trecut.
“În T3/20 ipotezele de preț pe termen lung pentru energie electrică și certificate CO2 au fost revizuite, având în vedere condițiile mai bune din piața producției de energie electrică. Aceasta a determinat reversarea integrală a ajustărilor de depreciere aferente centralei electrice cu ciclu combinat de la Brazi, în valoare de 519 mil. lei inainte de impozitare”, a anunțat compania petrolieră.
Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi a Petrom, a fost pusă în funcţiune în 2012. Are o putere instalată de 860 MW şi, alături de centralele hidro, este printre cele mai flexibile capacităţi degenerare din România. Centrala a avut recent revizie programată, care a fost finalizată la sfârșitul săptămânii trecute. În data de 15 octombrie, când unitatea era oprită, România a consemnat un record al ultimilor ani în materie de import de energie electrică, cu peste 2.100 MW orari, în seara zilei de 14 octombrie.