Ministrul Energiei, Anton Anton a spus că centrala de la Craiova, deţinută acum de Complexul Energetic Oltenia, ar putea fi trecută pe gaze. El apreciază că această conversie pe gaze este o soluţie pentru centralele pe cărbune, în condiţiile în care se tot vorbeşte despre decarbonizare.
“La Iernut se face o centrală nouă, la Mintia suntem aproape să dăm drumul la o centrală pe gaze. La Midia, KazMunaiGas face un sistem de cogenerare de înaltă eficienţă. Avem în proiect un sistem revoluţionar de acumulare a energiei electrice, pentru că ştim cu toţii că la un moment dat avem un surplus, că bate vântul, că e soare afară, că nu consumăm.
Dacă vom converti centrala de la Craiova pe gaze, dacă utilizăm depozitul de la Gherceşti ca depozit de acumulare multiciclu şi acumulăm gaze acolo, putem scoate de acolo energia electrică atunci când e scumpă şi dorită”, a spus minstrul Energiei, la Profit Energy Forum.
“E o soluţie modernă, nu este o alternativă la Tarniţa (proiectul de hidrocentrală cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti –n.red.) e complementară, Tarniţa nu poate dispărea indiferent ce strategie facem, fără Tarniţa nu mai putem niciun stâlp de centrală eoliană”, a spus Anton Anton.
Termocentrala Craiova 2 funcţionează cu două grupuri pe cărbune, în cogenerare, şi are o capacitate instalată de 300 MW. Pe lângî energia electrică, produce şi energia termică pentru oraşul Craiova. Centrala a fost pusă în exploatare în 1987, iar grupurile sunt “relativ noi”, potrivit descrierii Complexului Energetic Oltenia.