Termocentrala de la Paroșeni va fi trecută pe gaze, spune ministrul Economiei

Ministrul Economiei a declarat, într-un interviu acordat HotNews că centrala de la Paroșeni din Valea Jiului va fi trecută pe gaze, cu bani de la Comisia Europeană.

“Vom reuși să salvăm cele două termocentrale (ale CE Hinedoara – n.red.), cea de la Paroșeni cu patru mine. Când va fi stabilit tabloul creditorilor, vom extrage aceste active. Trecem Paroșeniul într-o nouă companie”, a declarant ministrul Virgil Popescu.

El a spus că o parte din grupuri vor fi trecute pe gaze. Întrebat cu ce bani, ministrul a răspuns: “Va investi compania care va rămâne, avem la dispoziție just transition fund, care va ajunge probabil la un miliard de euro, 30% din bani pot fi folosiți pentru modernizare. Mai avem mecanismul 10d, fondul de modernizare, care ar fi de 7 miliarde de euro, pentru modernizarea unităților de producție, permite trecerea centralelor pe cărbune pe gaz”, a explicat ministrul.

Reorganizarea CEH ar urma să fie realizată prin crearea a două entităţi în care Termocentrala Mintia să fie preluată de CJ Hunedoara sau Primăria Deva, iar în Valea Jiului să se formeze Complexul Energetic Valea Jiului – format din Termocentrala Paroşeni şi patru exploatări miniere, potrivit unie știri Agerpres de ieri.

CEH se află în procedură de insolvenţă după ce instanţa Tribunalului Hunedoara a admis, pe 14 noiembrie 2019, cererea formulată în acest sens de către 20 de creditori ai companiei, între aceştia numărându-se Direcţia Generală a Administrare Mari Contribuabili şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

La începutul acestui an, valoarea datoriilor acumulate de CEH a fost estimată la circa 5 miliarde de lei de către administratorul judiciar al companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *