Termocentrala de la Paroșeni nu a produs niciun MWh de când a fost înființat noul Complex Energetic Valea Jiului

Acum o lună, Guvenul trecea termocentrala de la Paroșeni și cele patru mine de huilă din Valea Jiului de la falitul Complex Energetic Hunedoara la noul Complex Energetic Valea Jiului. De atunci, centrala nu a produs nimic, pentru că nu a avut niciodată cărbune suficient.

Începând cu data de 25 octombie, ora 00.00 centrala termoelectrică Paroșeni și-a oprit activitatea, potrivit datelor Transelectrica. În acea zi, în dreptul CET Paroșeni scria “oprire accidentală”, pentru perioada 25 octombrie-27 octombrie. Motivul: lipsă stoc cărbune, conform datelor Transelectrica. Pe 28 octombrie, același lucru – perioada de oprire între 28 octombrie și 31 octombrie, cu același motiv – lipsă stoc cărbune. Pe 1 noiembrie, graficul de opriri controlate al Transelectrica arăta, pentru centrala de la Paroșeni, oprire între 1 noiembrie și 6 noiembrie. Motivul: “lipsă stoc suficient cărbune”.

Centrala de la Paroșeni, singura care mai funcționează cu huilă extrasă din Valea Jiului după oprirea centralei de la Mintia, are o capacitate disponibilă netă de 130 MW. L-am întrebat încă de sămbăta trecută pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre această situație. El a răspuns că centrala va funționa când vor fi mai multe stocuri de cărbune disponibile, pentru a se evita situația în care centrala va fi pornită pentru scurt timp, pentu a fi oprită apoi în lipsa cărbunelui, lucru care afectează echipamentele.

În data de 2 otombrie, Guvernul adopta mai multe acte normative, ideea finală fiind aceea că vechiul Complex Energetic Hunedoarea, falit, cel care avea centrala de la Paroșeni și minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, care se vor închide etapizat până în 2032, dispare,  iar cu aceste active ia naștere noul Complex Energetic Valea Jiului. “Pentru prestarea serviciul de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o justă compensație în valoare de 65.804.000 RON, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, în vederea susținerii costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă”, anunța Ministerul Energiei, într-un comunicat din luna septembrie.

Dincolo de datele Transelectrica, am folosit platforma ENTSO-E, asociația operatorilor de transport și sistem din Europa, pentru a merge și mai în trecut. Ne-am oprit la 2 octombrie, momentul în care se înființa noul Complex Valea Jiului. Și, cel puțin de atunci și până acum, centrala de la Paroșeni nu a funcționat vreodată.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *