Terminalul LNG de la Alexandroupolis, Grecia, din care Romgaz s-a retras, a trecut şi ultimul test de piaţă

Etapa angajantă a testului de piață privind rezervarea capacităților terminalului de gaze lichefiate (LNG) plutitor de la Alexandroupolis a fost încheiată cu succes pe data de 24 martie 2020. Proiectul este dezvoltat de compania de utilități din Grecia Gastrade S.A, se arată într-un comunicat al Gastrade.

“Ofertele angajante primite, cu profil asociat pe termen lung, de până la 15 ani, pentru o capacitate totală de 2,6 miliarde de metri cubi pe an, venite din partea unor companii grecești sau internaționale, active în domeniu gazelor sau utilizatori finali, confirmă interesul pentru rezervarea capacității de re-gazeificare a acestui terminal FSRU (Floating Storage Regasification Unit – Unitate plutitoare de stocare și re-gazeificare). Gazul natural lichefiat (LNG) livrat la terminal va fi re-gazeificat și transmis către piețele din Grecia și Europa de Sud-Est prin intermediul sistemului național elen de furnizare a gazului natural”, arată comunicatul.

Răspunsul pieței față de testele de la terminalul din Alexandroupolis au fost foarte bune, cu mult peste cel din cazuri similare, pentru alte proiecte noi din domeniul gazelor, spun cei de la Gastrade.

„Acest rezultat foarte mulțumitor al etapei angajante a testului de piață pentru proiectul de la Alexandroupolis și participarea unor companii cheie în domeniul gazelor din Grecia și Europa de Sud-Est, este un pas important pentru materializarea proiectului și îmbunătățirea diversificării și securității energetice din Grecia, Balcani și regiunea extinsă din sud-estul Europei”, declară Konstantinos Spyropoulos, director general Gastrade.

Gastrade lansase anterior a doua etapă a testului de piață care presupunea depunerea ofertelor angajante până pe data de 10 ianuarie 2020.

Proiectul vizează crearea unei noi surse pentru furnizarea gazelor pe piețele est europene, oferind securitate în furnizare pentru regiune, diversificarea rutelor și surselor de gaze, flexibilitatea prețurilor și o îmbunătățire a competiției. Proiectul va acoperi cererea în creștere de gaze din regiune pe termen mediu și lung, va oferi acces regional la gaz natural lichefiat și va sprijini accesul și nivelul de penetrare a pieței gazelor.

Pentru piețele din Bulgaria, România, Serbia și alte țări din Europa de Sud-Est proiectul va livra gaze naturale prin conducta de interconectare dintre Grecia și Bulgaria aflată în construcție, dar și prin alte conducte existente sau programate din această zonă.

Romgaz a anunţat că nu mai consideră oportună achiziţia a 20% din compania Gastrade, într-un comunicat emis acum o săptămână, în contextul economic actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *