Termenul de finalizare a centralei Romgaz de la Iernut se amână din nou: 30 iunie 2021. Constructorul a invocat forța majoră

Centrala pe gaze a Romgaz de  Iernut are un nou termen de finalizare: jumătatea anului viitor. Din acest motiv, Guvernul prelungește și termenul până la care Romgaz poate lua banii din Planul Național de Investiții (PNI), din care se finanțează parțial centrala.

Ultimul termen pentru realizarea centralei a fost finalul acestui an, amânat și acesta, dar, cum nici el nu poate fi îndeplinit, Guvernul va prelungi perioada până la care pot fi accesați banii din PNI, și, implicit și termenul până la care Romgaz trebuie să finalizeze investiția, prin Hotâre al cărei proiect a fost deja redactat.

În nota de fundamentare se arată care sunt dificultățile proiectului. Cităm din document:

“În cazul investiției de la Iernut, executantul, asocierea Duro Felguera S.A. și S.C. Romelectro S.A. a notificat beneficiarul S.N.G.N. Romgaz cu privire la invocarea clauzei de forță majoră și imposibilitatea respectării obligațiilor contractuale precum și cu privire la obținerea Certificatului de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie a județului Mureș, document care atestă faptul că, în perioada 15.03.2020-15.06.2020, Contractul de lucrări a fost afectat de evenimentul de forță majoră.

De asemenea, Duro Felguera SA, contractorul principal în realizarea investiției de Iernut, s-a confruntat cu problemele financiare interne, apărând astfel divergențe contractuale între Duro Felguera SA, liderul asocierii și General Electric, principalul furnizor de echipamente, divergențe care au avut un impact semnificativ asupra ritmului de execuție a lucrărilor, cu toate că S.N.G.N. Romgaz si-a indeplinit toate obligatiile contractuale de plată;

Având în vedere cele prezentate mai sus, precum și faptul că ambele investiții (alt proiect afectat este modernizarea unui grup de la Ișalnița, care aparține CE Oltenia – n.red.) vor avea un rol important pentru Sistemul Energetic Național, este imperios necesară modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1096/2013 referitoare la termenul maxim de punere în funcțiune a investițiilor finanțate din fondurile PNI, pentru a permite aplicarea în continuare a prevederilor contractelor de finanțare încheiate aferente celor două investiții aflate în curs de realizare respectiv, investiția de la Iernut și cea de la Ișalnița, pentru ca acestea să beneficieze de finanțare nerambursabilă din PNI”.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *