Taxarea petrolului şi gazelor a crescut la 17,5% în România, în majoritatea statelor europene a scăzut – Deloitte

Rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare (impozitul asupra veniturilor suplimentare, impozit pe construcţii speciale, impozitul aplicat la veniturile rezultate din exploatarea petrolului brut) a crescut în România de la 15% în 2014, la 16,9% în 2015 şi la 17,5% în 2016, în timp ce în majoritatea statelor europene a scăzut, se arată în studiul Deloitte „O imagine de ansamblu asupra redevenţelor şi impozitelor similare. Sectorul upstream de petrol şi gaze în Europa”

Potrivit studiului, rata medie efectivă a redevenţelor şi a altor impozite similare a scăzut în Europa (inclusiv zăcământul Groeningen Olanda care are un regim fiscal special), de la 11,7% în 2014 la 10% în 2015. La rândul său, rata efectivă de impozitare determinată pentru activitatea upstream de gaze naturale în România are o valoare mult mai ridicată decât cea aferentă activităţii de explorare şi producţie de petrol, diferenţa rezultând, în principal, din impozitul suplimentar aplicabil gazelor naturale.

‘Analiza a fost realizată pe baza datelor din surse publice şi a avut în vedere ratele efective de impozitare din diferite ţări europene. Rezultatele acestui studiu ar trebui considerate şi interpretate prin raportare la analizele noastre anterioare care acoperă anii 2013 şi 2014. Astfel, cele trei studii publicate de noi până în prezent arată cum au evoluat ratele efective de impozitare în acest sector în România şi în alte state europene. Totodată, pun la dispoziţia publicului interesat un instrument util pentru a compara rata impozitării efective din fiecare stat inclus în studiu’, a declarat Dan Bădin, partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România.

Studiul continuă analizele Deloitte publicate pe acelaşi subiect, în 2015, luând în considerare limitările impuse de regimul fiscal diferit aplicabil în fiecare ţară, dar şi ratele efective de impozitare existente în diferite ţări europene, pe baza informaţiilor publice disponibile pentru 31 decembrie 2015. Astfel, rata efectivă a impozitului pentru fiecare stat a fost calculată prin raportarea valorii redevenţelor şi a impozitelor specifice plătite de principalii jucători din industrie la veniturile obţinute din producţia şi vânzarea petrolului şi a gazelor naturale.

Deloitte furnizează clienţilor din sectorul public şi privat din industrii variate servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi de managementul riscului, servicii de taxe şi alte servicii adiacente. Patru din cinci companii prezente în Fortune Global 500 sunt clienţi Deloitte, prin intermediul reţelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de ţări şi teritorii.

Sursa: Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *