mn

Taxă suplimentară pentru consumatorii germani de gaze. Fiecare familie va plăti în plus 400-600 de euro pe an

Taxa suplimentară impusă de Germania toți consumatorilor de gaze din această țară, pentru a acoperi costurile suplimentare legate de înlocuirea importurilor de gaze rusești cu cele din alte surse, ar urma să fie stabilită la 2-3 eurocenți/kWh de gaze, au declarat surse din industrie și din Guvern, citate de Reuters.

Executivul german a decis la începutul lunii să impună o suprataxă tuturor consumatorilor finali de gaze din această țară, în contextul în care importurile de gaze, mai ales cele din surse-non ruse, sunt din ce în ce mai scumpe. Taxa ar urma să intre în vigoare din luna octombrie și să fie plătită până în aprilie , dar cuantumul ei nu a fost dezvăluit atunci.

Trading Hub Europe, operatorul de pe piața de gaze din Germania, ar urma să anunțe în seara aceasta cuantumul acestei taxe, dar Reuters a aflat înainte că ea ar urma să fie de 2 sau 3 eurocenți/kWh de gaz consumat.

Pentru a fi mai ușor de înțeles de consumatorii români, taxa ar fi echivalentul a 10-15 bani/kWh. Acum, în România, prețul plafonat al gazelor pentru clienții casnici este de 31de bani/kWh, preț final cu toate taxele

Pentru o familie medie de patru persoane din Germania, o taxă de 2 cenți pe kWh ar însemna costuri suplimentare de aproximativ 400 de euro anual. La 3 cenți, costurile anuale s-ar ridica la aproximativ 600 de euro, arată Reuters.

Sumele obținute ar uma să fie redistribuite companiilor care importă gaze în Germania, inclusiv celui mai mare actor, compania germană Uniper, care beneficiază de un plan de salvare din partea statului, fiind sun presiune în urma costurilor tot mai mari ale importurilor de gaze.

Guvernul german își propune să împartă 90% din costurile suplimentare ale importatorilor pentru înlocuirea penuriei de gaz din Rusia cu clienții beneficiari, atât consumatorii casnici, cât și industriali.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.