Taxa de cogenerare, plătită de toți consumatorii de electricitate în factură, va crește cu circa 50% – surse. Când vom resimți impactul

Contribuța de cogenerare, o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea centralelor electro-termice care produc combinat energie electrică și termică va crește  semnificativ în această toamnă, potrivit unor surse apropiate situației.

Contribuția pentru cogenerarea eficientă este acum de 17 lei/MWh (1,7 bani/kWh), fără TVA, și o vedeți în factura dvs. de energie electrică. Potrivit unor surse din domeniul energetic, contribuția urmează să crească până la aproximativ 25 de lei/MWh, deci cu circa 47%. În factura tuturor consumatorilor de electricitate va veni de plată o sumă de 2,5 bani/kWh, fără TVA.

Contribuția urmează să fie calculată în curând de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și, cel mai probabil, noua valoare va intra în vigoare în luna noiembrie. Creșterea ei este generată de creșterea unor costuri ale producătorilor de energie în cogenerare, cum ar fi prețul mult mai mare al gazelor naturale și creșterea cotațiilor certificatelor de carbon.

Totuși, dacă mecanismele de sprijin ale consumatorilor casnici și industriali, care fac obiectul unui proiect de lege aflat pe circuitul Parlamentului, vor fi adoptate, impactul acestei creșteri nu va fi resimțit în viitorul apropiat, dimpotrivă

Când plătim

Proiectul de modificare al OUG 118/20221, aprobat deja de Guvern, cea referitoare la introducerea unui mecanism de compensare a facturilor la electricitate și gaze pe perioada iernii, anulează de fapt plata acestui bonus în perioada de iarnă pentru majoritatea consumatorilor.

Citește și:

Ultimele modificări în energie: se schimbă compensațiile din facturile casnicilor, vor fi sprijinite și firmele, se plafonează prețurile și profitul furnizorilor, se suprataxează producătorii – proiect

Astfel, pentru condumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh, statul va plafona prețul final al energiei la un leu/kWh, deci orice creștere a oricărei componente din factură nu va fi resimțită de consumator. În plus, după plafonare, va veni și o compensare de maximum 29 de bani/kWh, astfel că prețul final maxim plătit de populație va fi de 71 de bani/kWh.

Consumatorii industriali care consumă cel mult 200 MWh în fiecare lună vor fi exceptați de plata contribuției, ca și a certificatelor verzi de fapt, în perioada de iarnă, potrivit aceluiași proiect de lege.

Așadar, dacă nu se va schimba nimic, consumatorii vor plăti taxa de cogenerare majorată începând cu luna aprilie 2022, pentru că până în martie vor funcționa mecanismele de sprijin.

Citește și:

Furnizorii de energie și gaze se pot trezi în situația care a generat celebra OUG 114, prin viitorul mecanism de plafonare. Cu “costuri nerecuperate”. Va urma o nouă reglementare a prețurilor?

Circa 40 de centrale electrice de cogenerare (producție simultană și de energie electrică) beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare, pe baza unor criterii de calificare impuse de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei. În total, de când există această schemă, din 2011, consumatorii de energie electrică din România au plătit circa 1,7 miliarde de euro, până în anul 2020. Din păcate, deși schema era gândită initial pentru a se finanța investiții noi, nu s-a făcut mai nimic, iar banii au fost folosiți pentru cheltuielile curente, de fapt, ale producătorilor de energie electric și termică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *