Taxa de carbon pentru importurile de electricitate din Ucraina și Serbia apare ca opțiune în PNIESC

Planul Național Integrat Energie-Mediu (PNIESC) pe care Guvernul României îl va trimite la Bruxelles are și o referință referitoare la taxarea importurilor de energie din state membre non-UE, dar fără ca această opțiune să fie menționată explicit pentru România.

Iată capitolul din PNIESC referitor la acest aspect:

Taxarea suplimentară a importurilor de energie electrică din țări non-UE

Pentru încurajarea dezvoltării capacităților SRE-E (surse regenerabile-n.red) și asigurarea aprovizionării cu energie verde, la nivelul UE se analizează posibilitatea introducerii de taxe suplimentare pentru energia electrică importată din țări non-UE către țări UE, pentru a crea o barieră și a nu conduce la o distorsionarea prețurilor și la o concurență neloială între țările UE care s-au angrenat în procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (și care vor fi nevoite să investească substanțial în acest proces) și țările non-UE, care nu au aceleași obligații (inclusiv participarea la EU-ETS). Aceste taxe pot fi utilizate pentru dezvoltarea de capacități SRE în țările UE pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului propus la nivelul anului 2030”.

Cu puțin timp în urmă, am scris despre posibilitatea introducerii unei taxe de carbon pentru importurile de energie electrică din statele vecine României care nu sunt membre UE și care nu au obligația plății poluării pentru energia generată din arderea combustibililor fosili.

Realitatea pe scurt: termocentralele din UE, deci și din România, mai ales cele pe cărbune, gâfâie sub povara certificatelor de CO2 pe care sunt obligate să le plătească, însă în UE intră masiv energie electrică produsă tot din cărbune, din țările învecinate, care nu este purtătoare de astfel de taxe, și este astfel și mai ieftină. România este afectată direct și se pune întrebarea: nu trebuie impusă o taxă de carbon la importurile de energie electrică din afara UE?

Detaliile le puteți citi aici:

România plătește din greu emisiile de CO2 pentru propria producţie de electricitate, dar importă energie din cărbune din afara UE, fără taxe. De ce ar fi nevoie de taxe la import.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *