Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie va fi eliminată – surse

Taxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic, introdusă prin celebra OUG 114 va fi eliminată, potrivit unor surse oficiale.

“Pe partea de energie, singura modificare care se va face la OUG 114 va fi eliminarea taxei de 2%. Celelalte prevederi nu se modifică”, ne-au declarant sursele noastre.

Contribuţia anuală de 2% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie care au licenţă de la ANRE a fost introdusă prin OUG 114/2018, fiind crescută de la un nivel de 0,1%. Deşi, iniţiual, din acea taxă, potrivit calculelor, ar fi urmat să se strângă peste 2 miliiarde de lei, legislaţia ulterioară a introdus mai multe excepţii, astfel încât încasările din ea se ridică acum la circa 600 de milioane de lei.

Problema cu această taxă este cea a utilizării banilor. Taxa este colectată de ANRE, care potrivit legii nu o poaste vărsa la bugetul de stat, aşa că a apărut soluţia unui fond de eficienţă energetică în care să fie vărsaţi aceşti bani şi din care să se finanţeze proiecte de acest fel.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *