Depogaz și Depomureș, singurele entități care au depozite de înmagazinare a gazelor din România nu vor mai beneficia de tarife reglementate pentru înmagazinarea gazelor, potrivit unui Ordin al ANRE, aflat momentan în dezbatere publică. Ei își vor stabili propriile tarife.
Ca urmare a faptului că nu mai există obligație legală pentru furnizorii de gaze de a face înmagazinare, nici tarifele de înmagazinare nu vor fi reglementate de stat, iar operatorii depozitelor vor aplica propriile lor tarife.
Cităm din nota de fundamentare a reglementprii ANRE:
“(…) activitatea cu statut de monopol natural reprezentată de înmagazinarea subterană a gazelor naturale este considerată ca fiind activitate aferentă pieţei reglementate numai până la sfârşitul ciclului de extracţie 2020-2021.
Drept urmare, întrucât cadrul legal prevede că numai pentru activităţile aferente pieţei reglementate tarifele aferente desfășurării acestor activități se stabilesc pe baza unor metodologii aprobate şi publicate de către ANRE, începând cu data de 1 aprilie 2021 operatorii de înmagazinare stabilesc propriile strategii de ofertare pe piața concurențială a acestui serviciu”, arată nota de fundamentare.
Depogaz (parte a Romgaz) și Depomureș (controlată de Engie) operează șapte depozite de înmagazinare, care au o capacitate de stocare de circa 3,1 miliarde de metri cubi de gaze (300 de milioane Depomureș și restul Depogaz). Tarifele percepute de Depogaz, reglementate, pentru anul gazier care se încheie acum, au fost următoarele: 7,58 lei/MWh pentru ciclul anual de stocare, 3,67 lei/MWh pentru injecție în depozite și 2,03 lei/MWh pentru extracția din depozite.