Distribuitorii de energie se plâng, neoficial, că ANRE le va induce pierderi prin noile tarife decise pentru anul electoral 2024, vicepreședintele ANRE spune oficial că metodologia instituției nu are legătură cu anul electoral

În contextul în care ar trebui să se finalizeze discuțiile pentru stabilirea noilor tarife de distribuție a energiei electrice aplicabile anul viitor iar, din ce am aflat informal, companiile sunt deja nemulțimite că Autoritatea de Reglementare nu va recunoaște toate costurile în tarife pentru a nu se crește prețurile plătite de clienți în an electoral, vicepreședintele ANRE, Mircea Man, spune că metodologia de aplicare a tarifelor nu are legătură cu anul electoral.

Vicepreședintele ANRE a explicat că anul viitor va fi unul de tranziție (perioada a cincea de reglementare trebuia să înceapă din 2024 dar va începe din 2025) și că tarifele de distribuție nu au fost crescute doi ani pentru că Guvernul a decis plafonarea prețurilor finale. Totuși, luna viitoare Autoritatea va trebui să publice tarifele valabile pentru anul 2024.

„Purtăm discuţii cu toţi operatorii de distribuţie săptămânal, dacă nu zilnic când problemele sunt complicate. Din cauza Ordonanţei 27 am fost blocaţi 2 ani să nu dăm tarife. A fost o presiune foarte mare în aprilie să reuşim după metodologia existentă să aprobam tarifele.

Dar am considerat un an de tranziţie şi n-am intrat în a 5-a perioadă de reglementare tocmai pentru că avem foarte multe provocări legate de prosumatori, de hidrogen, de securitate cibernetică şi trebuie să ştim cum să ne situăm, pentru că situaţia geopolitică şi situaţia de criză energetică nu sunt ani de reper. N-am putut să gândim o strategie pe ceea ce s-a întâmplat, pentru că aţi văzut cum au urcat preţurile, pentru că a fost intevenţia Guvernului. Deci n-am putut să avem o linie foarte clară”, a spus Man, la o conferință pe teme de securitate cibernetică, citat de Agerpres.

Azi, autoritatea este aproape la final cu o metodologie pe care am contractat-o foarte greu. (…) Autoritatea îşi face datoria, avem o metodologie, avem toate datele de la operatori cu absolut toate motivaţiile pe care le aduc şi sunt sigur că colegii noştri de la tarife se apleacă foarte atent la motivaţiile care le aduc operatorii. (…) 2024 e un an electoral. Autoritatea trebuie să-şi facă datoria şi în an electoral. Metodologia de aplicare a tarifelor nu are legătură cu anul electoral. Ceea ce am făcut în aprilie când am aprobat tarifele şi am ţinut cont de toate elementele pe care operatorii le-au adus în faţa autorităţii, acelaşi lucru o să-l facem şi acum”, a spus Man la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuţie Energie Electrică România.

El a subliniat că siguranţa reţelelor, investiţiile care trebuie făcute şi tot ce înseamnă o bună funcţionare sunt prioritare pentru ANRE şi analiza pe care o face „sigur o să se aplece şi asupra acestor chestiuni”.

„Repet, tarifele vor fi aprobate după noua metodologie pentru următorul ciclu de reglementare, perioada a cincea, iar pentru următorul an, an de tranziţie, vom aplica metodologia şi sunt sigur că n-am epuizat dialogul dintre operatori şi autoritate şi este o deschidere totală. Noul preşedinte are un avantaj pentru că vine din Ministerul Energiei, cunoaşte foarte bine problematica şi e o altă abordare şi sunt sigur că vom ajunge la cele mai bune soluţii”, a punctat Mircea Man.

Deja sunt nemulțumiri mari

Operatorii de distribuție nu au comentat în vreun fel oficial pe marginea discuțiilor cu ANRE referitoare la tarifele viitoare dar, din ce am aflat de la o sursă din domeniu, nemulțumirile sunt mari, la nivelul tuturor companiilor de distribuție (DEER, Delgaz Grid, Distribuție Oltenia, Rețele Electrice (fostele E-Distribuție preluate PPC de la Enel). de  Astfel, ANRE nu ar recunoaște în viitoarele tarife toate costurile operatorilor, nici măcar toate costurile cu personalul, nu ar ține cont de țintele de reducere a consumului propriu tehnologic propuse de companii și, de fapt, nu și-ar respecta propria metodologie de aplicare a tarifelor atunci când stabileșete tarifele pentru 2024. “Dacă ne vor da tarifele despre care se discută acum, am avea cheltuieli nerecunoscute de toate tipurile, nu se respectă metodologia. Neoficial, se transmite practic să nu ne așteptăm la creșteri de tarife în an electoral”, ne-a spus sursa noastră.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *