Tăriceanu: Am plafonat preţul gazelor pentru că distribuitorii doreau o majorare de 17%

Preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţiii industriei energetice, că plafonarea preţului gazelor la 68 de lei/MWh stipulată de OUG 114, a fost necesară pentru că unii distribuitori doreau o majorare a preţurilor cu 17% de la 1 ianuarie.

„Aveţi ca obiectiv a face profit, iar noi, la nivelul Legislativului şi al Executivului, avem o responsabilitate faţă de cetăţeni şi nu vrem ca efectele adverse ale liberalizării pieţelor să fie resimţite prea puternic de către cei care sunt cu venituri reduse. Ordonanţa 114 a fost gândită să prevină majorări dramatice de preţuri la gaze pentru consumatorii casnici, aşa cum am fost preveniţi de unele dintre companiile distribuitoare de gaze naturale, care doreau o majorare a preţurilor de la 1 ianuarie de 17% şi atunci sigur că ne-am pus problema cum putem să prevenim acest lucru, chiar în mijlocul iernii. Şi o majorare atât de ridicată! Şi una dintre deciziile incluse în ordonanţa 114 a fost de a limita preţul pentru consumatorii casnici la 68 lei la nivelul producătorului”, a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.

În România sunt două companii de distribuţie a gazelor naturale, controlate de grupurile Engie şi E.On.

Tăriceanu a mai spus că unul dintre scopurile OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare a fost „protecţia consumatorilor vulnerabili” în faţa creşterilor de preţuri în domeniul gazelor naturale, dar că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu operatorii economici a reieşit că există şi efecte adverse ale acestei ordonanţe. Tăriceanu a reamintit că textul ordonanţei urmează să fie supus dezbaterilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Totodată, Tăriceanu a apreciat că România trebuie să profite de avantajul pe care îl reprezintă deţinerea unor rezerve de gaze naturale.

„Zilele trecute cu toţi aţi urmărit dezbaterea în jurul adoptării directivei UE legată de conductele de transport de gaze, cu referire mai precisă la conducta Nord Stream 2. Şi am văzut o ţară – Germania – care are un interes direct în realizarea acestui proiect, interes care nu pare să coincidă cu cel al majorităţii ţărilor europene şi al Statelor Unite. Dar interesul Germaniei este să aibă acces la gaz natural din Rusia în cantităţi mari şi la un preţ preferenţial, preţ preferenţial care ajută atât consumatorii casnici, cât şi pe cei industriali. Eu recunosc dreptul lor de a-şi găsi soluţia cea mai convenabilă. Daţi-ne şi nouă voie, ca factori decidenţi în România, să găsim soluţiile cele mai convenabile, măcar pentru consumatorii casnici, şi fiind România un mare producător de gaze, care îşi acoperă în proporţie de 90% nevoile interne din gazul extras din România, haideţi să profităm de acest avantaj pe care, de exemplu, Ungaria sau Bulgaria şi alte ţări europene nu îl au şi sunt nevoite să cumpere gazul de pe piaţa aşa zis liberă. Nu ştiu cât de liberă e în momentul în care văd că Germania poate să facă nişte contracte care nu ţin cont de preţul pieţei şi îşi cumpără gaz la preţ preferenţial. Şi bravo lor! Să facă chestiunea asta, dar atunci haideţi să ne folosim şi noi un avantaj natural pe care îl avem, al resursei naturale”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *