Vremea însorită din România conduce la o situaţie atipică pentru o zi de iarnă: la această oră, energia electrică produsă de panourile fotovoltaice acoperă 6% din producţia naţională într-o zi dificilă pentru sistemul nostru energetic.
Panourile fotovoltaice produceau, la ora 11.30, 454 MW de energie electrică, adică 6,2% din consumul naţional de energie, mai mult decât grupul termocentralei Rovinari închis în această dimineaţa la ora 1, din cauza lipsei cărbunelui generată de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia.
Grupul oprit la Rovinari avea o putere de 300 MW.
Aportul fotovoltaicului, chiar dacă va fi pe o durată limitată, mai eliberează din presiunea care este pusă pe sistem atât de greva minerilor, cât şi de situaţia generală a parcului “clasic” care nu mai aigură, inclusiv din cauza avariilor, consumul naţional de energie electrică în orele de vârf. Asta în condiţiile în care nu bate foarte tare nici vântul, aportul eolienelor fiind de doar 530 MW.
La ora transmiterii acestei ştiri, consumul era de 8.600 MW, iar producţia de 7.100 MW, circa 1.460 MW fiind importaţi. Primele surse de generare sunt centralele pe gaze, cu 1.900 MW, cele pe cărbune cu aproape 1.600 MW, şi centrala nucleară de la Cernavodă cu circa 1.300 MW.
Unul dintre cele patru grupuri al centralei de la Rovinari a fost oprit azi noapte din cauza lipsei cărbunelui. Directorul centralei a avertizat despre această posibilitate cu câteva ore înainte. Un al doilea grup ar putea fi oprit în orele următoare, în condiţiile în care greva minerilor nu a încetat şi nu se livrează cărbune. Iar al treilea în cursul zilei de mâine.
Dar noi nu depindem de rovinari dar de ce se importa energie daca sunt si exporturi avem rezerve sau ce fel de manevre sunt astea????
Politica de 2 lei.Guvernul spune ca daca s-a inchis o termocentrala de 300Mw.Atit consuma un orasel.Asta inseamna ca toata energia produsa in tara nu poate acoperi
consumul unui orasel?
Lăsați vrăjeala, ce investiție trebuie să faci și când îți recuperezi investiția.