Surpriză: Gazprom a vândut României cele mai ieftine gaze din Europa în primul trimestru

Prețul cu care Gazprom a vândut gaze României în primul trimestru al acestui an este cel mai mic din Europa, potrivit rapoartelor de piață ale Comisiei Europene.

România este printre puținele state din Uniunea Europeană care produce gaze naturale , și este al doilea producător din Europa după Olanda, dar nu tot consumul național este acoperit de producția internă, care oricum este în declin.

Singura sursă de gaze de import este Gazprom, chiar dacă în ultimul timp, ruta de import s-a schimbat, și gazele rusești acum preponderent în rețeaua românească din sud, prin Bulgaria, și nu din sud-est, via Ucraina, ca până acum, urmare a operaționalizării gazoductului Turk Stream, prin care gazele rusești ajung în Turcia pe sub Marea Neagră.

În statisticile sale trimestriale, Comisia Europeană ia ca punct de referință pentru gazele de import din România prețul gazului rusesc la graniță. Este una dintre puținele piețe unde referința este doar aceasta și ar putea fi și câteva motive pentru asta: importurile de gaze au ca sursă unică sau preponderentă aceeași sursă, prin contracte directe de livrare, la preț negociat, nu de hub, piața locală nu primește gaz din terminalele de LNG.

Ei bine, potrivit datelor Comisiei Europene, prețul gazului rusesc importat de România a fost de 13,5 euro/MWh. Mai mic decât cel al gazului rusesc de pe oricare altă piață calculat pe aceeași metodologie (16,5 euro în Bulgaria sau 17,5 euro în Ungaria). De asemenea, potrivit aceleiași surse, prețul gazului cu sursă Rusia importat de România a avut cel mai mic preț raportat la toate sursele de gaz de pe toate piețele, exceptând gazul azer consumat în Bulgaria. Cifrele, în infograficul de mai jos:

 

Explozie a exporturilor Gazprom în România

Gazprom Export, compania din cadrul grupului rusesc, a anunțat, pentru primele șase luni ale anului, exporturi de 99,9 miliarde de metri cubi, aproape de recordul acestei perioade, 101,2 miliarde de metri cubi. Creșterea față de primele șase luni din 2020 este de 25,7%.

Potrivit acestor date, după primele șase luni, România înregistrează cea mai mare creștere a importurilor de gaze de la Gazprom din toată Europa (creștere de 264%) comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, dar datele trebuie puse îmtr-un context. Este posibil ca Gazprom să raporteze pentru noi doar exporturile pe care le fac prin cei doi furnizori agreați (Gazprom Schwiez și Conef). Anul trecut însă, România importa gaz, tot rusesc, și prin punctul de interconexiune cu Ungaria, ceea ce acum nu se mai întâmplă. Importurile se fac din aproape exclusiv din sud, din reteaua bulgară, iar o parte din ce intră în România ajunge să iasă, spre Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *