Surpriză: CE Oltenia rămâne cu doar două grupuri pe cărbune, la Rovinari, în total 660 MW din cei 3.700 de acum

Complexul Energetic (CE) Oltenia va fi ajutat de stat pentru a doua oară să-și plătească certificatele de emisii, dar nota de fundamentare a actului normativ prin care Guvernul îi va da acest ajutor conține o surpriză de proporții.

CE Oltenia va rămâne, la orizontul anului 2027, cu doar două grupuri pe cărbune, doar la centrala Rovinari. Cităm din nota de fundamentare:

“Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 20201) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 20207).

Operarea celor două unități de la Rovinari, după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui mecanism de piață. În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic national în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de deacrbonare a combustibililor fosili în România”.

Este o schimbare fundamentală față de versiunea inițială a planului de restructurare și decarbonare a CE Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din țară.

Potrivit planului inițial, cel transmis Comisiei Europene pentru aprobare, în urma închiderilor de grupuri pe cărbune, se spunea că CE Oltenia urma să rămână cu o capacitate instalată de 1.650 MW pe cărbune, respectiv trei grupuri la Rovinari și două la Turceni, de cîte 330 MW fiecare, din 2026. Iar grupurile urmau să rămână în operare până în 2030.

Din nota de fundamentare se înțelege că se va opri și mai mult din capacitatea instalată pe cărbune a CEO, practic rămân doar două grupuri de 330 MW, nu cinci.

Al doilea ajutor de la stat

Într-adevăr, actul normativ de acum stabilește că CE Oltena va primi de la buget banii necesari pentru plata certificatelor de emisii pentru anul 2020, care trebuie achiziționate până la sfârșitul lunii aprilie. Cităm din nou din nota de fundamentare: „Acordarea unei finanțări sub formă de grant, în valoare de 1.180.446 mii  lei, reprezentând contravaloarea în lei a  sumei de 241.4 mil euro, parte din ajutorul de restructurare notificat la data de 4 decembrie 2020, în scopul acoperirii necesarului de lichidități pentru susținerea activității Societății ”Complexul Energetic Olteni”-SA  și pentru achiziția  parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Compania a mai primit sprijin de la stat și pentru plata certificatelor în anul precedent, dar, cum nua putut rambursa ajutorul de stat, el s-a transformat într-unul de restructurare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *