Suprataxele impuse producătorilor de gaze și electricitate nu mai ajung. Guvernul alocă bani din “bugetul mare” pentru plata prețurilor plafonate la energie electrică și gaze

Sumele obținute de Guvern din suprataxarea producătorilor de petrol și gaze, destinate plății schemei de plafonare a prețurilor finale la clienți par insuficiente, iar Executivul va aloca sume suplimentare de la buget pentru compensațiile care trebuie plătite furnizorilor, dacă în final se va dovedi că banii din suprataxare nu ajung

“Se propune ca, în situația în care fondurile asigurate din Fondul de Tranziție Energetică nu asigură plata integrală a cererilor de decontări de furnizorii de energie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Energiei, să poată aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora”.

Prevederea apare în nota de fundamentare a proiectul de OUG cu tăierile bugetare, pusă în dezbatere publică luni seara de Finanțe.

“În cursul anului 2023, în situația în care fondurile asigurate din contul de disponibil prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, nu asigură plata integrală a cererilor de decontări transmise conform prevederilor legale în vigoare, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Energiei, pot aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora”, se arată și în textul proiectului de OUG.

Amintim că, potrivit legislației de plafonare a prețurilor promovată anul trecut, Guvernul plătește  furnizorilor de energie electrică și de gaze diferența dintre costurile reale de achiziție din piață (mai mari) și plafoanele de preț plătite de consumatori (mai mici) din bugetele de la Muncă și Energie (pentru clienții casnici/comerciali). Sursa principală de bani sunt suprataxele din Fondul de Tranziție Energetică, dar, cum prețurile de vânzare ale producătorilor au fost și ele plafonate, evident că banii sunt mai puțini pentru plata sumelor suportate de furnizori la plafonare. Vestea bună (deocamdată_ pentru Executiv este că prețurile energiei și gazelor din piață au scăzut, așa că diferențele curente de plată au scăzut și ele, dar rămâne problema plăților restante către furnizori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *