Supraofertă de gaze americane pentru Europa. Chiar și fără gazele rusești, consumul UE nu ține pasul cu creșterea prognozată a exporturilor de LNG ale SUA

Capacitatea de export de gaze naturale lichefiate (LNG) a SUA se așteaptă să fie cu 76% mai mare decât cererea unei Uniuni Europene care și-a tot redus consumul, ceea ce ridică unele înrgijorpri referitoare la supraofertă.

O analiza Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) arată posibilitatea ca SUA să se îndrepte spre o suprasaturare a aprovizionării cu gaz natural lichefiat (LNG), potrivit presei de specialitate.

Cererea europeană de gaze a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani și a scăzut cu 20% de la invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit datelor IEEFA. Scăderea consumului european de gaze este efectul „eficienței energetice eficiente și al măsurilor de gestionare a cererii” implementate de la invazia Rusiei din 2022, spune think tank-ul, care adaugă că temperaturile de anul trecut, precum și prețurile ridicate la gaze, au contribuit la scăderea abruptă a cererii.

În 2023, consumul european de gaze a fost de 452 miliarde de metri cubi (bcm), mai puțin decât ultimul minim din 2014 (472 bcm), Germania (-17,6 bcm), Italia (-14,4 bcm) și Marea Britanie (-14,2 bcm) înregistrând cele mai puternice scăderi ale cererii.

Un efect secundar al acestei scăderi a cererii este că exportatorii de LNG s-ar putea confrunta cu supraoferta și suprainvestițiile în terminalele de export de gaz lichefiat

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, UE a căutat modalități de a înlocui gazul rusesc prin conducte și a obținut creșterea importurilor de LNG din SUA pentru a satisface cererea. În 2023, importurile de LNG din SUA au reprezentat 46% din totalul importurilor UE, comparativ cu doar 28% în 2021, potrivit unei analize separate a IEEFA publicată la începutul acestui an.

Comerțul cu LNG necesită terminale de export de lichefiere, terminale de import de gazeificare și conducte la ambele capete pentru a transporta gazul acolo unde este el necesar. SUA intenționează să-și mărească masiv numărul total de terminale de export LNG, care necesită trei până la cinci ani pentru a fi construite după ce s-a ajuns la o decizie finală de investiție.

Cu toate acestea, în timp ce volumele importurilor de LNG din SUA în UE „s-au dublat din 2021 până în 2022… această tendință nu a continuat, iar creșterea a fost de doar 13% din 2022 până în 2023”, a declarat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analistul principal al  IEEFA pentru Europa, pentru Energy Monitor.

Potrivit think tank-ului, valoarea exporturilor de LNG din SUA către Europa a scăzut de la 48,34 miliarde de euro (52,42 miliarde de dolari) în 2022 la 26,81 miliarde de euro în 2023.

Cu majoritatea terminalelor de export de LNG din SUA încă în curs de pregătire și cererea UE de gaze în scădere, SUA riscă suprainvestiții, avertizează IEEFA.  Având în vedere terminalele LNG care sunt în prezent în construcție (dar nu și terminalele propuse), capacitatea de export a SUA pentru 2030 este de așteptat să ajungă la aproximativ 173 de milioane de tone pe an (mtpa), echivalentul a 238 de miliarde de metri cubi.

Această cifră este cu 76% mai mare decât cererea europeană de LNG prognozată de IEEFA de 98 mtpa (aproximativ 135 bcm) până în 2030, notează think tank-ul. IEEFA susține că „încă o dată, securitatea energetică europeană a fost folosită pentru a justifica construirea atât a terminalelor de export, cât și a terminalelor de import LNG”, dintre care multe au fost „considerate măsuri de urgență pentru a furniza gaze unei Europe care se confruntă cu o criză energetică, deoarece livrările de gaze rusești au scăzut”. Cu toate acestea, „datorită răspunsului rapid al Europei, criza a fost controlată până acum”.

Ca atare, think tank-ul susține că „acum este momentul să reevaluăm proiectele LNG  propuse pentru a reduce riscul de suprainvestiții”. Pe de altă parte – după cum a anunțat Energy Monitor în aprilie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina – „goana nebună după LNG” ca soluție la dependența Europei de gazul rusesc riscă să blocheze gazele naturale în sistemul energetic al UE timp de decenii, riscând să se deprecieze activele.

Pauza GNL din SUA este puțin probabil să afecteze securitatea energetică a UE La sfârșitul lunii ianuarie, președintele american Joe Biden a anunțat că întrerupe permisele de export pentru LNG, în ceea ce militanții au numit o „victorie istorică pentru climă”. Cu toate acestea, unii au avertizat că această pauză amenință securitatea energetică a Europei, deoarece creșterea exporturilor americane către Europa a fost un „element esențial” al îndepărtării continentului de gazul rusesc.

Jaller-Makarewiczmari de la IEEFA nu este de acord cu această evaluare, declarând pentru Energy Monitor: „Nu credem că [pauza] va afecta securitatea energetică a UE”, având în vedere că cererea de LNG a UE este de așteptat să atingă vârful în 2025 „și să scadă ulterior”, referindu-se la cifrele din raportul IEEFA. Președintele Biden a adăugat că noua politică nu ar trebui să afecteze capacitatea SUA de a-și sprijini aliații europeni cu exporturile de gaze.

Separat, un alt risc pentru securitatea energetică a UE este rezilierea acordului de tranzit pe cinci ani pentru gazul rusesc prin Ucraina. Acordul va expira la sfârșitul acestui an; Decizia anunțată a Ucrainei de a nu-l reînnoi înseamnă că UE ar putea pierde aproximativ 5% din totalul importurilor de gaze.

În timp ce reducerile suplimentare ale importurilor din Rusia vor adânci probabil dependența de importurile de LNG din țări precum SUA, IEEFA consideră că reducerea preconizată a consumului (plus diversificarea tot mai mare a surselor de LNG de către UE) va atenua riscurile pe care rezilierea acestui acord le prezintă pentru securitatea energetică a blocului.

De alfel, dincolo de relatarea Energy Monitor, ultimele vești de la Bruxelles, arată că oficialii Comisiei Europene nu sunt interesați să prelungească contractul de tranzit între Rusia și Ucraina, iar cadrul legal pentru oprirea livrărilor de LNG rusesc fără penalități pentru cumpărători poate fi pregătit în aprilie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *