“Suntem în discuţii cu US Eximbank despre cum vor finanţa americanii reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă” –  Ghiţă, Nuclearelectrica

Guvernul României şi Nuclearelectrica (SNN) se află în discuţii cu US Eximbank pentru structurarea finanţării pe care o vor acorda americanii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat, luni, Cosmin Ghiţă, directorul general al SNN, într-o conferinţă de specialitate, la Profit Energy Forum, citat de Agerpres.

„Proiectul unităţilor 3 şi 4 este un proiect care excede capabilitatea SNN de a susţine singular acest demers şi ne bucurăm de ratificarea acordului interguvernamental, care semnalează susţinerea a două guverne, ceea ce ne dă încredere să asumăm un calendar de implementare. Proiectele nucleare nu se pot realiza fără susţinere guvernamentală. În acest moment ne aflăm în perioada de pregătire, după finalizarea studiului de fezabilitate actualizat, care a concluzionat faptul că proiectul este sustenabil din punctul de vedere al indicatorilor financiari”, a spus Ghiţă.

El a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare implementarea legii pentru contractele pentru diferenţă care reprezintă un pilon principal în diminuarea riscurilor de natură comercială, astfel încât să fie menţinute prevederile din studiul de fezabilitate.

„Urmează structurarea pachetului de finanţare anunţat de US Eximbank şi aici sunt mai multe discuţii care au loc între noi, Guvern, Consiliul Concurenţei”, a spus şeful Nuclearelectrica, prezent la conferinţa „Energia postcoronavirus”, organizată de Profit.ro.

Întrebat dacă discuţiile au loc în prezent, el a răspuns: „Da, există discuţii multiple în acest sens. Nu aş vrea să intru în detalii de frecvenţă sau natura lor, pentru că sunt confidenţiale la acest moment, însă sunt discuţii. A fost stabilită o comisie de lucru la nivel guvernamental, din care face parte şi Nuclearelectrica şi suntem în faza de concept a modului de coagulare şi de negociere a modului de structurare a finanţării şi de a vedea cu ce măsuri de ajutor de stat operaţionale, în limite admisibile de către Comisia Europeană, putem realiza această investiţie, în condiţiile cele mai eficiente, cu un cost cât mai scăzut al energiei electrice”.

Perioada de pregătire de acum va dura 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară.

„În această perioadă vom avea şi multiple discuţii de finanţare, în paralel cu o serie de lucrări de actualizare a caietului de sarcini şi a cerinţelor tehnice ale proiectului”, a adăugat Ghiţă.

Potrivit acestuia, la finalul perioadei se va emite caietul de sarcini şi se va demara procedura de achiziţie a contractorului IPC. În a doua fază, care va dura între 18 şi 24 de luni, va fi realizată ingineria tehnică a proiectului şi documentaţiile de securitate nucleară. A treia fază va fi dedicată construcţiei efective şi va dura între 69 şi 78 de luni.

Săptămâna trecută, Parlamentul României a aprobat acordul interguvernamental dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat în octombrie 2020, privind cooperarea în domeniul industriei nucleare civile, Acord care a fost avizat de Comisia Europeana.

Unitatea 3 ar trebui să fie gata în anul 2030, iar unitatea 4, în anul 2031, potrivit planurilor actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *