Suedezii de la OX2, cu Lăcrămioara Diaconu-Pințea șefă peste afacerile din România, au obținut avizul pentru un parc eolian de 96 MW în Galați

Cel mai mare operator independent de proiecte eoliene la nivel european potrivit propriei descrieri, compania suedeză OX2, a obșinut avizul tehnic de racordare (ATR), pentru un parc eolian din județul Galați, potrivit datelor Transelectrica.

Firma Ansthall Green Energy SRL a obținut în luna aprilie de la Transelectrica ATR pentru un parc eolian cu o capacitate de 95,9 MW, care va fi amplasat în localitatea Frumușița din județul Galați. Data estimată a punerii în funcțiune a centralei electrice eolienii Ansthall este 31 decembrie 2025, conform datelor Transelectrica.

ox2Compania este deținută 100% de OX2, dezvoltatorul suedez care, la începutul acestui an, a cooptat-o pe Lăcrămioara Diaconu Pințea (foto), care anterior fusese în directoratul Complexului Energetic Oltenia și mai înainte, al Petrom, pentru a fi country manager pentru Romania.

OX2 a intrat pe piața din România în 2021, prin achiziționarea unui proiect eolian onshore de 300 MW. De atunci, compania a pus bazele unei echipe locale care se ocupă de dezvoltare, construcție și tranzacționare și a crescut portofoliul la 500 MW în proiecte eoliene onshore.

Proiectul eolian din Galați ar fi cel mai avansat din pipe-line-ul OX2 la acest moment.

„În România am intrat în urmă cu aproape doi ani, suntem deocamdată pe eolian, iar în portofoliu avem patru proiecte, aproape 600 MW. Unul este într-o fază mai avansată, chiar în judeţul Galaţi, celelalte vin din spate, undeva anul viitor vor atinge etapa în care să ajungă la ready-to-built şi la momentul în care să poată începe construcţia. Deci, cumva, portofoliul geografic este împărţit jumătate în Constanţa şi jumătate în Galaţi-Brăila, reflectând potenţialul celor două regiuni”, a spus Lăcrămioara Diaconu-Pințea, la o conferință care a avut loc la Galați, în prima parte a lunii aprilie.

Potrivit datelor disponibile acum, valoarea proiectului ar ajunge la 120 de milioane de euro și ar presupune amplasarea de turbine mari, cu capacități de 6 MW fiecare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *