Sud-africanii de la Solar MD au deschis fabrica de baterii din orașul bulgar Ruse. Au clienți și în România

Fabrica de baterii dezvoltată de compania sud-africană Solar MD, în orașul bulgar Ruse, de la granița cu România a fost deschisă oficial, potrivit presei de specialitate. Fabrica mai mult asamblează de fapt celulele care vin din China, dar are deja clienți în România.

Directorul executiv al Solar MD, Kaloyan Dimov, a urat bun venit partenerilor din Turcia, Bulgaria și Ucraina la ceremonia oficială de tăiere a panglicii care marchează lansarea unei fabrici de baterii litiu-fier-fosfat (LFP) în orașul său natal, Ruse, pe malul Dunării., potrivit relatărilor din presă.

Fabrica din Bulgaria este prima unitate deschisă în afara Africii de Sud de Solar MD, care a lansat producția în 2015 la Cape Town.

Producătorul de baterii intenționează să aibă 70 de angajați cu normă întreagă aici, dar deocamdată are doar 15 angajați, în condițiile în care, potrivit presei bulgare, uzina din Africa de Sud are 150 de angajați.

„Avem clienți în Bulgaria, România, Turcia și Orientul Mijlociu. Deoarece aprovizionarea este foarte lentă din Africa de Sud, am decis să deschidem această fabrică mai mică în Ruse și să cooperăm cu parteneri locali pentru o parte din componentele bateriei. Doar asamblarea finală a bateriilor va fi făcută aici. Ele sunt fabricate în China”, a explicat Dimov. Noua unitate va optimiza, de asemenea, software-ul proprietar pentru produsele finale.

Compania vizează o producție anuală inițială de 60 MWh

„Vrem să începem cu aproximativ 60 MWh pe an. Asta înseamnă să asamblăm 20 de baterii pe zi. După aceea, ne gândim să ne extindem”, a declarat Dimov. Directorul general a evaluat anterior investiția din Bulgaria la 1,53 milioane de euro și a spus că fabrica va produce baterii pentru cumpărătorii locali și europeni.

Solar MD este cel mai mare producător de sisteme de stocare a energiei din Africa, cu peste 7.000 de proiecte finalizate, a mai spus directorul bulgar. Compania este, de asemenea, membru cofondator al Asociației pentru producerea, stocarea și comercializarea energiei electrice (APSTE) din Bulgaria.

Solar MD se aprovizionează cu celule de baterii de la cunoscutul producător chinez CATL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *