Subvenționarea centralelor pe cărbune, subiect de dispută în UE

Ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a descris propunerea de extindere a subvenţiilor pentru centralele pe cărbune ca fiind „surprinzătoare”, adăugând că o mare parte din statele membre UE se opune unei astfel de decizii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Vineri, preşedinţia suedeză a făcut ceva într-adevăr suprinzător, care slăbeşte politica noastră de mediu, redeschizând posibilitatea subvenţionării centralelor pe cărbune”, le-a spus jurnaliştilor Turmes, înaintea reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor Energiei din UE.

„Avem un grup important de ţări care respinge propunerea preşedinţiei suedeze, deci este un nu clar”, a adăugat Turmes, după ce s-a întâlnit cu oficiali din 14 state.

Şi ministrul Energiei din Belgia, Tinne Van Der Straeten, a avertizat luni că este „inacceptabilă” propunerea de extindere a subvenţiilor pentru centralele pe cărbune.

„În legislaţia belgiană este deja inclusă obligaţia de a deveni neutri din punct de vedere climatic şi de a avea un declin semnificativ al emisiilor până în 2030 şi 2040. Deci, propunerea nu poate fi acceptată”, le-a spus jurnaliştilor oficialul belgian, înaintea reuniunii miniştrilor Energiei din UE.

La rândul său, ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a numit propunerea de extindere a sprijinului financiar pentru centralele pe cărbune ca o „abordare ambiţioasă”, un indiciu că Parisul este mai deschis spre o astfel de decizie decât alte state membre UE, cum ar fi Germania.

„Trebuie să ţinem cont de realitatea din fiecare ţară pentru asigurarea capacităţii ei de a furniza energie oamenilor şi industriei”, a declarat Agnes Pannier-Runacher.

Suedia deţine până la finalul acestei luni preşedinţia rotativă a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *