SUA oferă gaze Europei de Est pentru a nu mai depinde de Rusia

Preşedintele american, Donald Trump, a spus joi la Varşovia că SUA sunt dispuse să-şi extindă cooperarea energetică cu Europa de Est pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată „prizoniera” Rusiei de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze naturale, informează agenţia EFE.

„SUA s-au angajat să asigure surse alternative de energie”, pentru Europa de Est, pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată „prizoniera unicului furnizor energetic”, a indicat Trump în discursul susţinut în piaţa Krasinski din Varşovia.

De altfel, în urmă cu mai puţin de o lună de zile, pe 9 iunie, Polonia a devenit în mod oficial prima ţară din regiunea CEE care primeşte gaz natural lichefiat din SUA, ca urmare a unui acord semnat de firma poloneză PGNiG cu grupul american Cheniere Energy.

Lituania va fi următoarea ţară din această parte a Europei care va importa gaze din SUA, iar primul transport urmează să fie livrat în luna august a acestui an. Terminalul LNG din portul Klaipeda, inaugurat în 2014, a încheiat astfel perioada în care Gazprom era singurul furnizor de gaze pentru statele baltice.

Promovarea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa de Est a fost consemnată de mass-media printre priorităţile de pe agenda vizitei pe care Trump o desfăşoară în Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *