SUA încep să impună sancțiuni pentru companiiile care nu respectă plafonul de preț pentru petrolul rusesc, de 60 de dolari pe baril. Primele două firme sancționate

Statele Unite au aplicat sancțiuni împotriva a doi proprietari de tancuri petroliere pentru că au transportat petrol rusesc vândut cu peste 60 de dolari pe baril, potrivit OilPrice.

Este pentru prima dată când SUA impun sancțiuni pentru încălcarea plafonului de preț pe care G7 și Uniunea Europeană au convenit să îl impună Rusiei anul trecut.

Timp de mai multe luni, țițeiul rusesc s-a tranzacționat oricum sub plafonul de preț – prețuile petrolului scăzuseră în piețe iar cel rusesc se vindea cu discount oricum – ceea ce a făcut ca sancțiunea să poată fi aplicatp cu ușurință. Totuși, anul acesta, pe măsură ce prețurile de referință au început să urce, la fel au făcut și prețurile pentru țițeiul rusesc, iar în septembrie diferența dintre plafonul de preț impus de G7 și prețul real la care s-a vândut țițeiul rusesc era de peste 10 dolari pe baril.

La începutul acestei săptămâni, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că plafonarea prețului la petrolul rusesc a „redus semnificativ veniturile rusești în ultimele 10 luni, promovând în același timp piețe energetice stabile”.  Cu toate acestea, se pare că plafonarea nu a redus veniturile încasate de Rusia suficient de mult. Așa că Statele Unite au început să sancționeze companiile petroliere care nu au respectat plafonuș.

Una dintre companiile sancționate este fima turcească Ice Pearl Navigation, care, potrivit Trezoreriei, deține o navă care a transportat țiței rusesc ESPO vândut cu peste 80 de dolari pe baril. Cealaltă companie are sediul în Emiratele Arabe Unite, numită Lumber Marine SA, deține un petrolier care a transportat o încărcătură de țiței rusesc Novy Port care s-a vândut cu peste 75 de dolari pe baril, potrivit Reuters.

„Din cauza acțiunilor pe care le anunțăm astăzi și a altor acțiuni pe care le vom lua în următoarele săptămâni și luni, aceste costuri vor continua să crească, iar capacitatea Rusiei de a-și susține războiul barbar va continua să slăbească”, a declarat presei un oficial al Trezoreriei.

Exporturile de petrol rusesc cresc

Pe de altă parte, exporturile de ţiţei şi produse petroliere ale Rusiei au urcat în septembrie cu 460.000 barili pe zi (bpd), se arată într-o estimare a Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), în pofida sancţiunilor occidentale şi a angajamentelor Moscovei de a reduce producţia în paralel cu OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), transmite Reuters.

Luna trecută, exporturile totale de ţiţei şi produse petroliere ale Rusiei au crescut cu 460.000 bpd comparativ cu august, la 7,6 milioane bpd, ţiţeiul fiind responsabil pentru 250.000 bpd din creştere, arată datele IEA.

Vicepremierul rus Alexander Novak anunţase recent că Rusia va prelungi decizia sa voluntară de a reduce exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la finalul anului şi cu 500.000 bpd până la sfârşitul lui 2024.

Majorarea exporturilor scoate în evidenţă dificultatea cu care se confruntă Occidentul în încercarea de a reduce veniturile şi exporturile Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.

Producţia de petrol a Rusiei în ultimele trei luni – iulie, august şi septembrie – s-a menţinut la un nivel ridicat: 10,79 milioane bpd, 10,78 milioane bpd şi, respectiv, 10,81 milioane bpd, estimează IEA.

Şi preţurile petrolului sunt în creştere, în contextul tensiunilor geopolitice, sporind temerile privind aprovizionarea. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna decembrie a urcat la 86,33 dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *