SUA autorizează exporturi de petrol din Venezuela către Europa. Primele livrări, făcute de Eni și Repsol

Compania petrolieră italiană Eni şi compania spaniolă Repsol ar putea începe să livreze petrol venezuelean în Europa de luna viitoare pentru a compensa ţiţeiul rusesc, au declarat cinci persoane familiarizate cu chestiunea, reluând schimburile de petrolul contra datorii care au fost oprite în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancţiunile împotriva Venezuelei, transmite Reuters, citată de News.ro.

Volumul de petrol pe care se aşteaptă să îl primească Eni şi Repsol nu este mare, a spus una dintre persoane, iar orice impact asupra preţurilor globale ale petrolului va fi modest. Dar permisiunea dată de Washington de reluare a fluxurilor de petrol îngheţate de multă vreme ale Venezuelei către Europa ar putea oferi un impuls simbolic preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Departamentul de Stat al SUA şi-a dat acordul ca cele două companii să reia livrările printr-o scrisoare, au spus sursele.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden speră că ţiţeiul venezuelean poate ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să redirecţioneze unele dintre livrările Venezuelei destinate Chinei.

Convingerea lui Maduro de a relua discuţiile politice cu opoziţia din Venezuela este un alt scop, au declarat două dintre persoane pentru Reuters.

Cele două companii energetice europene, care au asociaţii companii mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot contabiliza încărcăturile de ţiţei în contul datoriilor neplătite şi dividendelor întârziate, au spus sursele.

O condiţie cheie, a spus una dintre persoane, a fost ca petrolul primit ”să meargă în Europa. Nu poate fi revândut în altă parte”.

Washingtonul crede că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacţii fără numerar, spre deosebire de vânzările curente de petrol ale Venezuelei către China, a spus persoana respectivă.

China nu a participat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi a continuat să cumpere petrol şi gaze din această ţară, în ciuda apelurilor SUA.

Autorizaţiile au venit luna trecută, dar detaliile şi restricţiile de revânzare nu au fost făcute publice.

Eni şi Repsol nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Washingtonul nu a acordat alocaţii similare pentru grupul petrolier american Chevron, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) din India şi Maurel & Prom din Franţa, care au făcut lobby în SUA să primească petrol în schimbul unor datorii de miliarde de dolari ale Venezuelei.

Toate cele cinci companii petroliere au oprit schimbul de petrol cu datorii la jumătatea anului 2020, în mijlocul campaniei de ”presiune maximă” a fostului preşedinte american Donald Trump, care a redus exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu a reuşit să-l înlăture pe Maduro.

PDVSA nu a programat ca Eni şi Repsol să preia marfă luna aceasta, potrivit unui program preliminar de încărcare al PDVSA din 3 iunie, văzut de Reuters.

 

Vicepreşedintele Venezuelei Delcy Rodriguez a scris pe Twitter, luna trecută, că speră că aceste concesii ale SUA ”vor deschide calea pentru ridicarea totală a sancţiunilor ilegale care ne afectează întregul popor”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *