SUA au devenit cel mai mare exportator de LNG din lume în 2023

Exporturile de gaze naturale lichefiate (LNG) ale SUA au atins recorduri lunare și anuale în decembrie și în tot anul 2023, potrivit datelor companiilor de urmărire a navelor iar analiștii spun că acest lucru a făcut ca Statele Unite să devină anul trecut cel mai mare exportor de LNG din lume, arată Reuters.

Potrivit lui Alex Munton, director de cercetare globală în domeniul gazelor și LNG la firma de consultanță Rapidan Energy Group, SUA se remarcă prin rata de creștere a livrărilor globale de GNL în 2023, terminalele americand ajungând la niveluri de a 8,6 milioane de tone metrice în decembrie.

Exporturile americane pe întregul an au crescut astfel cu 14,7%, la 88,9 milioane de tone metrice, în principal datorită revenirii la nivelurile normale a uzinei Freeport LNG, care a fost afectată de un incendiu în 2022  dar și pentru că procesarea a crescut la alte unități. Volumul livrărilor în 2022 a fost de 77,5 milioane de tone metrice.

Cu aceste niveluri, exporturile de LNG ale SUA le-au depășit pe cele ale Qatarului și Australiei, care au fost numărul unu, respectiv 2, în anul 2022.

Europa a rămas principala destinație pentru exporturile de LNG din SUA în decembrie, cu 5,43 milioane de tone metrice, adică puțin peste 61%.  În noiembrie, 68% din exporturile de LNG din SUA au fost către Europa. Scăderea de la o lună la alta a reflectat temperaturile mai ridicate decât în mod normal în Europa și nivelurile ridicate ale stocurilor, au declarat analiștii de la consultanții Rystad Energy. Depozitele europene de gaze erau pline în proporție de aproximativ 97% la începutul lunii decembrie.

Asia a fost a doua mare piață de export pentru LNG-ul american în decembrie, absorbind 2,29 milioane de tone, sau 26,6% din exporturi, în creștere de la 18,5% în noiembrie. Exporturile americane către America Latină au fost de o jumătate de milion de tone, sau puțin sub 6% din totalul exporturilor.

Citește și:

Care sunt cei mai mari producători de petrol din lume acum, top 5. Schimbarea anului 2023

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *