Guvernul american a cerut Arabiei Saudite şi altor producători din OPEC, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, să îşi majoreze producţia de petrol cu aproximativ un milion de barili pe zi, informează marţi Bloomberg citând surse din apropierea discuţiilor, potrivit Agerpres.
Această cerere neobişnuită vine după ce, pe piaţa americană, preţul benzinei la pompă a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani iar preşedintele Donald Trump a criticat în mod public politica OPEC şi preţurile crescute la benzină. În plus, cererea Washingtonului vine după ce administraţia americană a decis să reintroducă sancţiuni împotriva exporturilor de petrol ale Iranului, unul din producătorii importanţi de petrol din cadrul OPEC.
Chiar dacă oficialii americani critică în mod regulat OPEC în perioadele în care preţul petrolului este unul ridicat şi încurajează cartelul să pompeze mai mult petrol pe piaţă, sursele citate de Bloomberg subliniază că este ceva neobişnuit pentru Washington să ceară o majorare concretă a producţiei. Sursele adaugă faptul că solicitarea americană a fost dezbătută la o reuniune a unor miniştrii ai Petrolului din statele arabe care a avut loc în weekend în Kuwait City. În comunicatul publicat la sfârşitul reuniunii se precizează că statele din Golf promit ‘să asigure livrări stabile de petrol şi să le pună la dispoziţie la momentul adecvat pentru a face faţă cererii crescute’.
Casa Albă a refuzat să facă comentarii cu privire la aceste conversaţii însă un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite a apreciat că accesul la energie ieftină şi de încredere susţine creşterea economică globală şi securitatea naţională. ‘Salutăm orice acţiune a pieţei care creşte accesul la energie şi susţine o economie globală sănătoasă’, a declarat purtătorul de cuvânt.
La rândul său, Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a dezvăluit luna trecută că Washingtonul a ‘avut conversaţii cu diferite părţi care ar fi dispuse să majoreze oferta de petrol’ pentru a contracara impactul sancţiunilor americane asupra petrolului iranian. Chiar dacă Mnuchin a refuzat să ofere alte detalii, doar patru state au suficiente capacităţi de producţie neutilizate pentru a putea contracara impactul sancţiunilor asupra petrolului iranian: Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit.
La finele lui 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018 în ideea de a da un impuls preţului scăzut al petrolului. Între timp, cotaţia barilului de ţiţei Brent a crescut de la mai puţin de 45 de dolari per baril înainte de semnarea acordului la peste 80 de dolari per baril luna trecută.