SUA a anunţat vor investi alte 14 milioane de dolari în „etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea SMR” în România – Virgil Popescu

La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, preşedintele american, Joe Biden, a confirmat la Summit-ul G7 că relaţiile dintre cele două state sunt foarte strânse, a scris, pe Facebook, Virgil Popescu, ministrul român al Energiei., citat de Agerpres.

„În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, preşedintele SUA a anunţat că vor investi alte 14 milioane de dolari în „Etapa Preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România). Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în ţara noastră pentru realizarea unui studiu amănunţit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Anunţ care a fost făcut la Bucureşti alături de partenerii americani”, a adăugat el.

Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investiţiile pe care le facem, a precizat Popescu.

„Vreau să le mulţumesc preşedintelui României Klaus Iohannis şi prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susţinerea extinderii programului nuclear civil în România şi pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state. Investiţiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar şi pentru întreaga economie. Totodată, aş dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranţă populaţiei şi atenţia cuvenită mediului”, a arătat oficialul guvernamental.

Statele Unite sunt implicate în cel mai complex şi avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani şi a costat peste 500 milioane dolari şi peste 2 milioane ore de muncă, a amintit ministrul Energiei.

Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciaţi şi stricţi reglementatori nucleari din lume. În acelaşi timp, şi în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare şi reglementare aplicabile.

„Etapa Preliminară a Studiilor de Inginerie şi Proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România constă în iniţierea unui pachet de studii şi activităţi de inginerie şi proiectare, precum şi analize tehnice ale amplasamentului, elementele esenţiale ale definirii proiectului prin raportare la cerinţele de autorizare şi reglementare naţionale şi internaţionale aplicabile. Avem experienţă de peste 25 ani în operare la cele mai înalte standarde de siguranţă, a celor două reactoare de la Cernavodă, care se află în topul mondial în ceea ce priveşte productivitatea, pe locurile 1 şi, respectiv, 3. Avem o comisie de reglementare cu multă experienţă şi în strânsă colaborare cu Comisia de Reglementare din SUA, cu Agenţia pentru Energie Atomică de la Viena, precum şi cu cele mai înalte organizaţii din domeniul energiei nucleare, la nivel mondial. Avem oportunitatea de valorifica această experienţă şi a ne implica într-un proiect solid, care va asigura României energie curată la preţuri accesibile, dezvoltare pentru comunitatea locală, locuri de muncă, formarea unei noi generaţii de ingineri şi poziţionarea României ca un centru regional de pregătire a viitorilor operatori, dar şi ca hub pentru producţia şi asamblarea de componente”, a mai scris Virgil Popescu.

El a subliniat importanţa acestui proiect pentru comunitatea locală.

„Dar înainte de toate aceste beneficii, ne uitam la beneficiile pentru comunitatea din Doiceşti – fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doiceşti prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunităţii şi acces la energie curata şi sigură, fără poluare, spre deosebire de modul în care opera termocentrala în trecut. Energia nucleară este o sursă curată şi sigură de energie, care în prezent aprinde 1 din 5 becuri din România prin funcţionarea Centralei de la Cernavodă”, a susţinut Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *