Stroe, MET, despre ultimele decizii politice : Va urma un lanţ de insolvenţe, este o mare prostie care nu serveşte nimănui, atentat la siguranţa naţională. INTERVIU

În contextul situaţiei tot mai dificile de pe piaţa de energie, dar şi a deciziilor politice referitoare la acest sector, am adresat ieri câteva întrebări lui Petre Stroe, CEO MET Energy România, important furnizor de gaze şi electricitate. Iată răspunsurile:

Cu cât a scăzut consumul de energie electrica al consumatorilor dvs în a doua jumatate a lunii martie? Care sector industrial a consemnat cea mai mare scădere?

In a doua jumatate a lunii martie si in luna aprilie consumul de energie electrica a scazut cu 35%.

Sectorul industrial cu cea mai mare scadere este industria metalurgica, urmata de consumatorii mici.

Aveti clienti care au denuntat contractele de furnizare? Daca da, cum ati procedat si cum ati valorificat energia disponibila?

Deocamdata nu, dar e posibil sa se intample din semnalele pe care le avem. In orice caz, energia pe care nu am putut-o furniza, dar pe care noi am achizitionat-o, a fost vanduta cu o diferenta de 120 lei/MWh, care se va reflecta in pierderea inregistrata.

La modul general, cum se deruleaza acum relatiile contractuale producator-furnizor-consumator de energie electrica? Si la ce va asteptati in viitorul apropiat?

In momentul de fata exista o mare confuzie, in mare parte alimentata si de lupta politica care nu tine cont de partea economica, desi in mod normal, toti politicienii ar trebui sa fie constienti ca daca vor sa ajunga la putere, ar trebui sa aiba si ce conduce. In momentul de fata se induce o enorma confuzie in lantul respectiv, avand in vedere ca furnizorul este cel care colecteaza banii de la consummator, si plateste distributia si producatorul.

In viitorul apropiat ma astept la mai mult professionalism, desi cred ca cer foarte mult, din partea politicienilor. Poate se vor cobori din scaunele lor inalte si dragute si vor initia discutii si cu mediul de afaceri, discutii de la care ar trebui sa-si ia notite si atunci cand vorbesc, sa stie despre ce vorbesc.

Estimati o crestere a importurilor de electricitate, in conditiile in care si in Europa de Vest exista un excedent de generare, prin prisma scăderii consumului?

Nu, cu siguranta pana la sfarsitul anului nu se va intampla acest lucru avand in vedere excesul de energie achizitionata si care nu isi mai gaseste consum.

Puteti face o estimare a evoluţiei preţurilor din piaţa? La ce preţ să ne aşteptăm pentru energia “bandă” cu livrare in al doilea semestru al anului, sa spunem

Ne asteptam la un trend crescator, dar pornind de la preturile  actuale care sunt cu 100 lei/MWh mai mici decat inaintea declansarii pandemiei, ne asteptam la o revenire probabil intr-o zona cu 10% mai mica decat ceea ce inregistram inainte de pandemie. Vorbim de al doilea semestru al anului current, urmand ca pana la sfarsitul anului piata sa isi revina.

Cum aprecieti proiectul de lege referitor la amânarea cu trei luni a platii facturilor? Care este efectul asupre MET Energy România şi asupra pieţei de furnizare de energie şi gaze daca el va fi adoptat?

O mare prostie! O mare prostie care nu serveste nici opozitiei, cu siguranta nici partidului la guvernare, dar in primul rand nu serveste tarii. Daca acest proiect de lege va trece in formula actuala (proiectul a trecut, aşteptăm forma finală votată-n.red.), este un atentat la siguranta nationala, pentru ca intregul lant producere-furnizare-distributie-transport va fi pus la pamant. Vorbim de companii cu capital de stat, vorbim de o economie care ar trebui sa primeasca un suflu in a-si reveni in cat mai scurt timp posibil la nivelul de dinainte, si vorbim de afectarea unui lant intreg de oameni, familii care lucreaza si care isi au venit in aceasta zona.

Putem spune ca ne paste insolventa pentru ca vorbim de trei luni la care se vor amana la plata numai in zona sectorului de energie electrica si gaze naturale, undeva la 2,5 miliarde euro, daca adunam si celelate utilitati, probabil ca ne ducem spre 4,5 miliarde euro, in conditiile in care, cu toata reesalonarea pe 12 luni,  banii aferenti facturilor amanate vor fi consumati, deci in decursul celor 12 luni incarcarea pe furnizor va fi mai mare. Lantul de plati se va rupe, si colapsul economiei va fi foarte clar.

Lantul de insolvente si procese in a recupera banii o sa blocheze instantele si nu vad care castigul politic, nu vad care este castigul asupra consumatorilor, nimeni nu a cerut si nimeni nu a plans privind incarcarea platii facturilor, deci o idee proasta, transpusa catastrofal si cu efecte de nebanuit.


MET România Energy a livrat anul trecut 4 TWh ( 3,1 TWh energie electrică și 0,9 TWh gaze naturale) clienților și avea o cotă de 7% pe piața concurențială de electricitate.

Pe piaţa de gaze naturale, MET România are o cotă de circa 2,01%, aflându-se între primii 10 furnizori din ţară, iar pe partea de PRE, compania îşi păstrează locul 3 în clasament, cu circa 1.000 de clienţi deserviţi.

MET Group este o companie europeană integrată de energie, cu sediul în Elveția, având activități în domeniul gazelor naturale, al energiei și al petrolului, axate pe comerțul en-gros cu mărfuri, precum și în infrastructura energetică și în active industriale. MET este prezent în 15 țări, prin filialele sale, pe 26 de piețe naționale ale gazelor și 22 de centre internaționale de tranzacționare. Grupul activează în Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina și Marea Britanie.

 

4 Comments

  1. baietii nu mai pot fi chiar asa de destepti …. ? poate chiar vor deveni corecti. baga batrane stroe , cat ai brutu …. ?

    1. Se pare ca guvernul Orban vrea sa puna Economia Romaniei pe chituci ,haideti cu totii sa impiedicam aceasta cit mai este timp,nu dormiti Romini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *