Strategia hidrogenului va fi gata în 2023, cu consultanță finanțată din PNRR – ministerul Energiei

Strategia națională a hidrogenului va fi gata în prima parte a anului 2023, potrivit estimărilor oficialilor  Ministerului Energiei, făcute în prima zi a “Romanian International Gas Conference”.

Obiectivul Ministerului Energiei este să finalizăm strategia națională a hidrogenului cam într-un an, respectiv primul trimestru 2023”,  a afirmat Tudor Toncea, director în Ministerul Energiei. El a afirmat că miniustrul va aplela la un consultanți pentru realizarea strategiei, process care va fi finanțat din fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Vom începe să dezvoltăm acest proces la începutul anului viitor când vom colecta datele necesare. Va fi un proces deschis implicării tuturor părților interesante”, a spus oficialul ministerial.

“Decarbonizarea sectorul energetic, eliminarea utilizării cărbunelui și trecerea la gaze naturale și energie regenerabilă este o măsură necesară și urgentă, care ne va permite să ne atingem obiectivele de mediu și obiectivele energetice”, a mai spus Toncea.

El a făcut aceste afirmații la ediția a patra a Romanian International Gas Conference, eveniment organizat de Federația Patronala de Petrol și Gaze (FPPG) și Energy Policy Group (EPG) în perioada 13-15 decembrie în prima zi, dedicată rolului utilizării albastrului în procesul de decarbonare.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit recent despre strategie și reglementări pe hidrogen la o conferință de presă care a avut loc în ultima parte a lunii noiembrie

„Dezvoltarea producției de hidrogen și utilizarea pentru celule cu combustibil se află în atenția Ministerului Energiei, iar proiectele actuale vor fi pregătite pentru utilizarea gazelor naturale în amestec cu hidrogen. La minister a fost creată o direcție de tehnologii noi și un grup de lucru pentru promovarea utilizării hidrogenului. La nivelul anului 2023 planificăm aprobarea cadrului de reglementare privind hidrogenul, corelat cu Strategia care va fi creată în acest sens. În PNNR este inclusă o investiție pentru 2.000 km de conducte care pot fi folosite pentru transportul hidrogenului. Noile centrale electrice trebuie să fie pregătite pentru utilizarea amestecului cu hidrogen. Transgaz are în derulare câteva proiecte de injectare a hidrogenului în rețeaua de transport gaze. Se produce și se consumă hidrogen, se constată un interes deosebit din partea investitorilor pentru soluții cu hidrogen, iar legislația primară și secundară privind hidrogenul trebuie să fie actualizată”, a spus Drăgan atunci.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *