Stocurile de gaze din depozite au ajuns la aproape 80 % în România

Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale a ajuns la nivelul de 79% şi până la finele săptămânii va depăşi pragul de 80%, a anunţat miercuri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

„Aş vrea să vă spun că astăzi (miercuri n.r) am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite şi estimăm că până la sfârşitul săptămânii acesta va depăşi pragul de 80%, prag minim aprobat în noul regulament al Comisiei Europene. Aşa că România, cum v-am mai spus, ţinând cont şi de profilul de producţie şi de consum, se află pe un grafic şi pe un trend accelerat de creştere şi pregătire pentru programul de iarnă”, a spus ministrul.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri, în discursul său anual privind starea UE, susţinut la Strasbourg în plenul Parlamentului European, că la nivelul Uniunii Europene stocurile comune de gaze au ajuns la 84%.

„Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare. Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă. Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat. Dar, din păcate, acest lucru nu va fi suficient”, a spus von der Leyen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *