Sterling vrea să vândă toate participaţiile la perimetrele din Marea Neagră

Compania petrolieră canadiană Sterling Resources analizează posibilitatea vânzării participaţiilor pe care le deţine în mai multe perimetre de pe platoul continental românesc al Mării Negre, potrivit ultimului raport trimestrial al companiei.

 

Sterling deţine în România blocul Pelican şi mai are participaţii la alte două perimetre, Muridava şi Luceafărul. Sterling Resources a semnat, anul trecut, un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră. Sterling urmează să primească de la Exxon şi OMV Petrom 29,5 milioane de dolari la finalizarea tranzacţiei, urmând să ia încă 29,5 milioane de dolari la îndeplinirea unor condiţii legate de o descoperire de hidrocarburi în porţiunea de perimetru tranzacţionată şi o altă sumă, de 19,5 milioane de dolari, la începerea producţiei comerciale. Finalizarea deal-ului ar urma să aibă loc la finalul acestui an.

În februarie, Traderul de mărfuri Vitol Group, înregistrat în Olanda, a făcut o ofertă de 192 milioane de dolari cash pentru preluarea Sterling, dar canadienii au refuzat să vândă, pe motiv că suma e prea mică. Vitol deţine 15% din Sterling.

Sterling a raportat pierderi de 20 de milioane de dolari în al doilea trimestru al acestui an.

 Numele companiei Sterling a fost implicat într-un scandal politic acum câîiva ani, după ce România a câştigat disputa cu Ucraina în ceea ce priveşte disputa asupra platoului continental. Sterling a primit dreptul de concesiune exlcusivă a perimetrelor Pelican şi Midia din Marea Neagră la sfârşitul anului 2008, printr-o decizie adoptată pe ultima sută de metri a guvernului Tăriceanu. Actul, care a fost urmat de un imens scandal presupunea modificarea acordului iniţial de împărţire a producţiei, într-o concesiune. O valoare exactă arezervelor din cele două perimetre, care se întind pe mai mult de 4.000 de kilometri pătraţi, nu există, dar la vremea respectivă s-au vehiculat 50 de miliarde de metri cubi de gaze şi 278 de milioane de tone de ţiţei.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *