Sterling a invocat forța majoră la perimetrele sale din Marea Neagră

Compania canadiană Sterling Resources susţine că statul român o împiedică, din motive de natură politică, să desfăşoare lucrările de explorare la cele două blocuri pe care le deţine în zona românească a Mării Negre.

Compania petrolieră spune că, deşi a obţinut acordurile de mediu şi de foraj pentru perimetrele Midia şi Pelican, ulterior a apărut o lege prin care se solicită şi autorizaţii de construire.

“Sterling a solicitat autorităţilor competente clarificări cu privire la această cerinţă, dat fiind că operaţiunile avute în vedere în baza programului de lucrări pe anul 2011 par a cuprinde în mod clar elemente care necesită eliberarea unei autorizaţii de construire. Punctul de vedere al Sterling, după ce a primit răspuns de la unele din autorităţile guvernamentale relevante, este că în momentul de faţă autorităţile guvernamentale nu sunt în măsură sau nu doresc să elibereze autorizaţii de construire pentru activităţile petroliere care se desfăşoară în zone offshore” se arată într-un comunicat al companiei.

“Efectul acestei situaţii, pe care Compania o priveşte ca fiind de natură politică, este acela de a fi generat imposibilitatea pentru Companie de a efectua în momentul de faţă operaţiuni petroliere. În consecinţă, Sterling a transmis ANRM o notificare, precizând că lipsa totală e claritate cu privire la procedura aplicabilă şi competena în materie de eliberare a autorizaţiilor de construire reprezintă un eveniment de Forţă Majora conform Acordului de Concesiune” mai spun cei de la Sterling.

Compania petrolieră apreciază că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale ar trebui să prelungească durata acordului de concesiune, dacă recunoaşte cazul de forţă majoră. În caz contrar, cele două părţi vor ajunge la un litigiu, care ar putea fi rezolvat de o instanţă internaţională de arbitraj.

Acordul de concesiune între statul român şi compania canadiană Sterling a stîrnis un imens scandal politic acum doi ani, protagonişti fiind, printre alţii fostul premier Tăriceanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *