Statul vrea cel puțin 670 mil. euro pe 10% din Petrom

Premierul Emil Boc a anunțat duminică ținta de preț pentru pachetul de 9,84% din acțiunile Petrom pe care intenționează să le vândă pe Bursă: cel puțin cât a obținut Guvernul Năstase acum șapte ani, cînd a vîndut pachetul majoritar către OMV. Boc spune că dacă nu va lua acești bani, nu va vinde acțiunile.

„Sunt pentru vânzarea unui pachet minoritar 9,84% la Petrom şi nu pentru o vânzare „şmecherească” precum vânzarea Petrom către OMV”, a spus premierul Emil Boc duminică la PRO TV. „O să vedeţi că vânzarea pe bursă a acestui pachet minor va aduce statului mai mulţi bani decât vânzarea Petrom”, a declarat premierul. Mai mult, el a spus că, dacă nu se va obține un preț superior celui din tranzacția de acum șapte ani, cînd OMV a cumpărat Petrom, premierul a spus că acțiunile Petrom nu se vor mai vinde.

Guvernul Adrian Năstase a vândut, în 2004, pachetul majoritar de acțiuni, printr-o tranzacție combinată, ce a presupus cumpărarea de la stat a 33,34% din companie, urmată de o majorare de capital. Valoarea totală a tranzacției a fost de 1,5 miliarde de euro, dar suma încasată de stat a fost de 669 de milioane de euro.

Prețul de închidere de vineri de la Bursă pentru o acțiune SNP era de 0,45 lei. La acest preț, pachetul de 9,84% care va fi valorificat de stat ar valora 2,5 miliarde de lei, adică 625 de milioane de euro, la un curs de 4,1 lei/euro. Referindu-ne așadar stricat la cotația de vineri seară, prețul de piață al pachetului scos la vânzare de stat ar fi cu doar 6,5% mai mic decât cel țintit de premier.

Renaissance Capital a câştigat mandatul pentru oferta publică secundară a OMV Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *