Statul va plăti 18 bani/kWh din factura de electricitate a consumatorilor casnici și 25% din factura de gaze

Consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%, pentru cine consumă până la 1.200 de metri cubi de gaz pe an.

Mecanismul de compensare se va aplica de la 1 noiembrie, iar Ordonanța de Urgență care va aproba această schemă de compensare va fi aprobată în maximum două săptămâni.

Practic, toți consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh vor primi direct, în facturile aferente consumului de energie din perioada noiembrie-martie, reducerea de 18 bani/kWh, fără să facă nimic, fără să completeze vreun formular și indiferent de furnizorul de energie electrică.

La gaze, se va aplica o reducere procentuală de 25% la factura oricărui consumator casnic cu un consum de până la 1.200 metri cubi pe an. La fel, fără vreun efort din partea clientului și la orice furnizor.

Cum s-a ajuns la aceste compensații

„Am plecat de la ideea că în piaţa concurenţială avem o ofertă minimă, un preţ minim de referinţă, oferit de o companie (Hidroelectrica – n.red.), care este mai mic decât preţul reglementat la 31 decembrie 2020. Deci vorbim de un preţ concurenţial mai mic decât preţul reglementat la sfârşitul perioadei de reglementare. Avem o bază minimă de pornire şi avem un preţ mediu în piaţă care e în jurul cifrei de 82 bani pe kWh, cu toate taxele incluse.(…) Avem două referinţe, referinţa minimă, cel mai mic preţ din piaţa concurenţială, care e 64 bani şi preţul mediu din piaţa concurenţială, care e 82 de bani. Această diferenţă de 18 bani pe kWh la consumatori va fi subvenţionată în totalitate de stat, din bugetul statului. (…) De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a spus Virgil Popescu.

El a subliniat că de această măsură nu vor beneficia cei care se încadrează la Legea consumatorilor vulnerabili.

„La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe kWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii”, a completat el.

„Furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount (de 18 bani/KWh – n.red.) în mod diferențiat pe facturi și vor întocmi automat niște borderouri din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declarațiile depuse la ANAF și li se vor scădea direct din declarațiile de la taxe și impozite. Nu dorim ca românul să fie pus pe drumuri, să se ducă după adeverințe ca să demonstreze că are un venit mediu sau un consum mediu. Automat toți cei care sunt încadrați în această plajă de consum, între 30 și 200 KWh pe lună, vor beneficia de această subvenție”, a explicat Popescu, precizând că furnizorii vor fi compensați pentru aceste reduceri acordate consumatorilor pe facturi de la bugetul de stat.

Popescu nu vrea plafonarea pe care o propune Cîțu

Popescu a mai spus că Executivul are în plan măsuri de compensare a facturilor şi pentru IMM-uri.

„M-am întâlnit astăzi (miercuri – n.r.) cu reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru a discuta despre o schemă şi pentru IMM-uri. Am solicitat asociaţiilor furnizorilor să vină cu profilul de consum al acestora. Îmi doresc ca de la 1 noiembrie să avem şi schema cu compensarea casnicilor şi schema pentru IMM-uri. Pentru consumatorii mari deja există o schemă de sprijin”, a arătat el.

Totodată, Popescu a mai afirmat că nu este adeptul plafonării preţurilor, după ce, anterior, în aceeaşi conferinţă, premierul Florin Cîţu spusese că şi această variantă este luată în calcul.

„Plafonarea preţurilor înseamnă o descurajare a investitorilor să vină în România să producă energie şi să extragă gaze, eu personal nu sunt un adept al plafonării. Ce vrem să facem noi (compensarea facturilor – n.r.) e tot ca o plafonare. Nu sunt de acord ca şi cei cu venituri mari şi foarte mari să beneficieze de plafonare”, a subliniat ministrul Energiei.

El a susţinut că piaţa de energie este pregătită pentru iarnă, iar România nu va rămâne fără gaze, aşa cum s-a vehiculat recent în spaţiul public.

„În România piaţa energiei este robustă. Am auzit că vom rămâne fără gaze, infirm categoric aşa ceva. Am auzit că nu există stocuri, dar avem capacitatea de stocare 70% din capacitatea maximă, anul trecut era tot atât, când am avut depozitele la capacitatea maximă am rămas cu mai mult de o treime în pământ. Depozitarea costă, aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a punctat Popescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *