Statul va finanţa 20.000 de români ca să-şi pună panouri fotovoltaice acasă. Legislaţia pentru prosumeri se îmbunătăţeşte

Admistraţia Fondului de Mediu intenţionează ca, în acest an, să deruleze un program prin care va oferi finanţare nerambursabilă persoanelor fizice care îşi montează acasă panouri fotovoltaice pentru producţia de energie electrică, potrivit unor surse oficiale.

“Cei de la AFM intenţionează să lanseze un program prin care să finanţeze până la 20.000 de persoane fizice care doresc să îşi monteze instalaţii mici de producţie a energiei electrice, cu o putere de până la 6 KW fiecare. Nu s-au stabilit încă toate detaliile, dar la o putere de 6KW, fiecare  persoană care accesează schema va primi circa 5.000 de euro”, au spus sursele noastre.

Această formă de sprijin trebuie notificată Comisiei Europene, dar şansela ca Executivul comunitar să se opună sunt practic minime.

Cetăţenii care îşi instalează aceste panouri fotovoltaice pot folosi energia produsă pentru propriul consum, iar ce depăşeşte poate fi vândută în reţea, distribuitorii fiind obligaţi să preia energie. Condiţia de bază este ca, pentru a beneficia de finanţare, puterea  evacuată în reţea trebuie să fie  cel mult egală cu puterea pe care o are contractată pentru consumul din reţea, nu mai mare.

Această prevedere poate stimula achiziţia de echipamente şi apetitul consumatorilor de a deveni şi producători (aşa numiţii prosumeri), în condiţiile în care, potrivit surselor noastre, se pare că o parte din barierele legislative care până acum nu permiteau plata energiei livrate de cei mici in reţea, vor fi de mai eliminate.

Principala problemă era că statul nu ştie cum să încadreze micii producători pentru a-i taxa, şi de mai multă vreme ANRE şi Ministerul Finanţelor poartă discuţii pe această temă. Sursele noastre spun că situaţia începe să se deblocheze. “S-a propus să se excepteze prosumerii de la obligaţia de a se autoriza, nu mai trebuie să se înregistreze ca PFA. Ulterior, Finanţele îi vor excepta de la plata impozitului pe venit, dar încă se discută despre acest lucru. În ceea ce priveşte problema plăţii TVA, legea actuală spune că firmele cu o cifră de afaceri de 300.000 de lei pe an sunt scutite de TVA, deci prosumerii s-ar califica automat, nu trebuie să plătească TVA, însă Finanţele spun că ei trebuie să ţină evidenţe şi să emită facturi. Soluţia, propusă tot de Finanţe, este ca prosumerul să delege furnizorului obligaţia de a emite factura pentru energia livrată de prosumer. Apoi, prosumerul şi furnizorul se vor regulariza, fiecare cu câtă energie a livrat celuilalt”, au spus sursele noastre.

Preţul primit de prosumer pentru energia electrică livrată în reţea este preţul mediu lunar din ultimele luni de pe Piaţa pentru Ziua Următoare.

Aceste prevederi se vor regăsi în viitoarea lege de modificare a OUG 24/2017, care se află de mai multă vreme în dezbaterea Parlamentului.

3 Comments

 1. Personal sunt dispus să cedez un procent de energie distribuitorului,să investesc chiar și fără sprijinul statului, să plătesc și impozit pe venit, pentru că principala mea preocupare este să mă încălzesc iarna cu energia produsă de panourile mele vara . Acest lucru = eliminare poluare + lemne de foc+ furnizare de energie pentru industrie cu economisire de apă vara (o parte a beneficiilor).

 2. buna ziua,
  As dori sa Va inteb daca pot beneficia de finantarea instalatiei de panouri fotovoltaice nefiind conectat la reteaua de distribuzie?
  Doresc aceasta deoarece costurile de bransamet si autorizatii sun mari, iar di cate am fost informat ar fi necesar in jur de 3000€ pentru autorizatii si branzament la retea.

  multumesc
  cu stima
  Stefan Virga

 3. As dori sa stiu daca e posibila instalarea de panouri fara s fi racordat ls retea in zona desi casa e situata pe DN71 ,nu există rețea.?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *