Statul ungar ar putea să-şi vândă participaţia la MOL

Guvernul ungar ar putea să vândă o parte din participaţia pe care o deţine la grupul petrolier ungar MOL dacă condiţiile de finanţare de pe piaţă se vor deteriora, a declarat miercuri ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, transmite Reuters, citată de Economica.net 

În luna iulie 2011, statul ungar a preluat participaţia de 21,2% din acţiunile MOL deţinută de grupul rus Surgutneftegaz pentru 1,88 miliarde de euro.

Această participaţie, estimată în prezent la 1,5 miliare de euro de Reuters, ar putea fi cedată ‘dacă deteriorarea conjuncturii va provoca dificultăţi de finanţare’, a declarat Gyorgy Matolcsy ca răspuns la o întrebare a unui parlamentar ungar. ‘Achiziţionarea unei participaţii la MOL a fost o investiţie strategică care în acelaşi timp poate servi şi ca o rezervă financiară strategică’, a adăugat Matolcsy.

Ungaria nu a putut să se finanţeze de pe pieţele financiare în 2012 şi discută de mai multe luni cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru a obţine un pachet de sprijin de mai multe miliarde de euro. În plus, anul următor Budapesta trebuie să finanţeze datorii de 5,6 miliarde de euro şi să ramburseze alte 4,5 miliarde de euro dintr-un împrumut anterior al FMI.

MOL este cea mai mare companie din Ungaria în termeni de cifră de afaceri. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a companiei, statul ungar deţine o participaţie de 24,6% din acţiuni.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *