Statul spune că va prelua curând rafinăria Arpechim. Petrom nu confirmă

Statul român va prelua în scurt timp rafinăria Arpechim de lângă Piteşti, discuţiile purtate în acest sens cu OMV Petrom fiind în fază finală, a anunţat luni prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu. Petrom recunoaşte că poartă discuţii, dar procesul de închidere continuă.

„Statul român va prelua Arpechim, discuţiile sunt în fază finală cu OMV. (…) Cel mai târziu în aprilie, Arpechim va funcţiona sub tutela statului român”, a declarat prefectul, citat de Agerpres. Oficialul a precizat că informaţia privind preluarea i-a parvenit încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Gheorghe Davidescu susţine că negocierile privind posibila preluare a rafinăriei de către stat au fost întârziate nu de reprezentanţii OMV Petrom, ci de unii funcţionari din interiorul Ministerului Economiei. „Am aflat că erau frâne şi piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost chiar atât de refractari, funcţionarii din minister sunt cei care au tergiversat”, a afirmat prefectul.

Davidescu a mai spus că, după preluare, următorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim.

Solicitaţi, reprezentanţii Petrom au amintit de existenţa unor discuţii, dar au precizat că Petrom continuă lucrările de închidere definitivă a rafinăriei.

“Restructurarea activităţii Arpechim avansează, inclusiv procesul de restructurare a angajaţilor, concomitent cu implementarea de măsuri în vederea utilizării în continuare a Arpechim ca depozit de active (în principal infrastructura logistică şi facilităţi auxiliare) în cadrul activitatii de R&M. În privinţa celorlalte active, vom continua pregătirile pentru închiderea permanentă, conform aprobării din martie 2011 a Consiliului de Supraveghere. În acelaşi timp, în cadrul discutiilor cu MECMA, ne-am exprimat disponibilitatea de a facilita un potenţial transfer al rafinăriei” a comunicat Petrom,

Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis în primăvara anului trecut închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim. Pachetul compensatoriu oferit angajaţilor se ridică la un total de 10 milioane de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *