OMV Petrom înregistra, la finalul anului trecut, creanţe asupra statului român de circa 1,6 miliarde de lei, rezultate din cheltuieli de mediu pe care, potrivit contractului de privatizare, compania trebuie să le recupereze de la stat.
Informaţia apare în raportul auditorului OMV Petrom şi, în mod aparent curios, suma este mai mică decât cea de anul precedent.
„Conform contractului de privatizare, OMV Petrom S.A. este îndreptăţit să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare şi de mediu efectuate pentru restaurarea şi decontaminarea zonelor aferente unor activităţi desfăşurate înaintea procesului de privatizare a Societăţii din 2004. Ca urmare, OMV Petrom S.A. a înregistrat ca şi creanţe de la statul român costurile estimate cu dezafectarea având o valoare prezentă netă de 1.589,95 milioane RON la 31 decembrie 2018 (2017: 1.815,35 milioane RON) şi costurile estimate cu obligaţiile de mediu în Downstream Oil şi Upstream având o valoare prezentă netă de 170,88 milioane RON (2017: 205,48 milioane RON), întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A”, se arată în raport.
Suma reprezintă estimarea totală a cheltuielilor pe care compania petrolieră estimează că le va avea cu decontaminarea unor suprafeţe rezultate din operaţiuni petroliere începute înaintea contractului de privatizare. Cum suma este mai mică decât cea de anul trecut, singura explicaţie pentru această scădere ar fi o ajustare în jos a costurilor pe care Petrom estimează că le va plăti firmelor care se vor ocupa de decontaminare.
Sumele ar urma să fie rambursate progresiv, pe măsura finalizării lucrărilor.
În anii trecuţi,statul român a primit deja cereri de la compania petrolieră pentru plata unor sume pe care OMV Petrom le-a plătit la rândul ei până acum ca urmare a unor închideri de câmpuri petroliere şi a ecologizării lor. Însă nu a returnat încă nimic companiei petroliere, motiv pentru care este deschis deja un proces de arbitraj internaţional între OMV şi Guvernul României.
Citeşte şi:
Petrom inaugurează în această lună instalaţia Policombustibili de la Petrobrazi, investiţie de 65 mil. euro. Converteşte GPL în carburant auto
OMV a acţionat în judecată statul român la în martie 2017, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că Guvernul nu a plătit o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică şi de dezafectarea sondelor. Iniţial, a cerut 157 de milioane de lei, dar, ulterior, suma cerută a crescut, iar suplimentarea a fost acceptată de trbunalul arbitral, anul trecut.
Cităm în continuare din raportul auditorului:
„În data de 7 martie 2017, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat o procedură de arbitraj împotriva statului român, în conformitate cu regulile Camerei Internaționale de Comerț, la Paris, Franța cu privire la anumite notificări de pretenţii neplătite de către statul român în legătură cu obligații de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în valoare de RON 153,32 milioane RON. În data de 6 octombrie 2017, o solicitare de suplimentare a arbitrajului curent cu notificări suplimentare de pretenţii în valoare de 134,34 milioane RON a fost transmisă către Camera Internațională de Comerț, la Paris, Franța. La începutul lunii iulie 2018, Tribunalul Arbitral a hotărât că pretențiile suplimentare transmise sunt admisibile”, se arată în raport.
Petrom este cea mai mare companie petrolieră din România şi singurul producător de petrol şi gaze. Este deţinută în proporţie de 51,01% de OMV, în timp ce statul român deţine 20,64% din acţiuni. Alte părţi din companie sunt deţinute de Fondul Proprietatea – 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber pe piață.
1 Comment