Statul român îşi spoliază companiile profitabile: guvernul cere, de urgenţă, 500 de milioane de lei de la Romgaz. Urmează şi alte companii mari

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, controlat de statul român, anunţă convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, pentru a aproba distribuirea de dividende suplimentare. Banii sunt necesari pentru acoperirea deficitului bugetului României, dezechilibrat de creşterile de salarii şi de încasările mai mici din  TVA. Celelalte companii mari ale statului vor fi obligate şi ele să contribuie, iar în total statul va primi 2 miliarde de lei din banii lor.

“În conformitate cu art. 122 din Legea 24/2017, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează piața în legătură cu solicitarea primită de la Statul Român în calitate de acţionar al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. (cota de participare de 70,0071% din capitalul social), reprezentat de Ministerul Energiei, cu privire la convocarea de îndată a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor având ca principal punct pe ordinea de zi „aprobarea distribuirii sumei de 750.000.000 lei, sub forma de dividende, în temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, către acționarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății”, “, se arată într-un comunicat al Romgaz.

“În perioada imediat următoare, Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. va convoca Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor”, mai spune compania.

Aplicând cota de capital de 70%, deţinută de stat, reiese că Guvernul ar urma să primească circa 525 de milioane de lei de la Romgaz.

Actul notmativ în baza căruia statul cere bani de la Romgaz prevede că “profitul nerepartizat (…) se repartizează la alte rezerve și constituie sursă proprie de finanțare, putând fi redistribuit ulterior sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local în cazul regiilor autonome”. “Începând cu aprobarea situațiilor financiare ale anului 2016, la entitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 64/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările și completările ulterioare, rezultatul reportat existent în sold la data de 31 decembrie a fiecărui an poate fi distribuit sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat sau local în cazul regiilor autonome”, se mai arată în actul normativ.

Entităţile stabilite în articolul citat mai sus sunt societăţile cu capital majoritar de stat şi regiile autonome, printre care se află majoritatea companiile energetice profitabile ale statului, ca Hidrolecetrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sau Transelectrica.

Pe lângă prevederea cu repartizarea rezervelor, aceste companii sunt obligate să distribuie sub formă de dividende şi o cotă de cel puţin 90% din profitul obţinut.

Situţia de la Romgaz pare a nu fi singulară. La sfârşitul săptămânii trecute, Executivul a aprobat o rectificare a bugetului, care arată că intenţia este să colecteze sume importante de la companiile pe care le deţine, scopul fiind echilibrarea bugetului.

În nota de fundamentare a actului normativ referitor la rectificare se vorbeşte despre faptul că “veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr 29/2017”, adică cea în baza căreia statul cere bani de la Romgaz. Ar putea urma Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, dacă vorbim doar despre companiile de stat din energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *