Statul polonez vrea să îşi majoreze participaţia la compania petrolieră PKN Orlen

Autorităţile poloneze ar dori să îşi majoreze participaţia la PKN Orlen, cea mai mare companie de rafinare din Polonia, ca urmare a fuziunii dintre PKN Orlen şi rivalul Lotos, a declarat vineri viceministrul Activelor Statului, Zbigniew Gryglas, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Polonia vrea de mult timp să îşi fuzioneze cele două companii de rafinare pentru a crea o companie multinaţională cu o amploare globală.

„Trezoreria poloneză deţine doar o participaţie de 27% la PKN Orlen…ca urmare a tranzacţiei cu Lotos vom majora în mod semnificativ participaţia deţinută de Trezorerie la grupul combinat”, a spus Zbigniew Gryglas.

În prezent, statul polonez deţine o participaţie de 53,19% la Lotos.

În iulie, PKN Orlen a obţinut aprobarea condiţionată din partea Comisiei Europene pentru preluarea Lotos. În schimbul obţinerii aprobării Comisiei Europene, PKN Orlen îşi vinde o parte din benzinăriile sale din Polonia, şi intenţionează să facă schimburi de active cu concurenţii din alte regiuni europene, a explicat Obajtek.

În 2019, PKN Orlen a generat venituri de peste 111 miliarde de zloţi (28 miliarde de dolari), în timp ce veniturile Lotos s-au situat la aproape 30 miliarde de zloţi.

Pe lângă preluarea Lotos, echipa managerială de la PKN Orlen va încerca să obţină aprobarea Comisiei Europene şi pentru preluarea companiei de gaze PGNiG. Aceste preluări vor consolida poziţia PKN în rândul celor mai importante companii europene de petrol şi gaze, compania fiind prezentă pe noi pieţe din Europa, inclusiv Estonia şi Ucraina, dar şi în afara continentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *