Statul poate interveni pentru a reduce sau taxa prosumatorii, ne apropiem vertiginos de pragul de 8% din puterea instalată – Sandor Bende, șef de comisie parlamentară

Președintele Comisiei de Industrie și Servicii din Camera Deputaților, Sandor Bende a afirmat că puterea din instalațiile prosumatorilor se apropie vertiginos de pragul de 8% din puterea insalata la nivel national, parg la care statul poate interveni pentru a-i limita, în situația în care rețelele de distribuție întâmpină probleme.

“ANRE-ul în urma unui studiu, la sesizări, va putea să să mai oprească din aceste investiţii şi trebuie să spunem cetăţenilor că în momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producție de peste 8% din puterea instalată a României, statul poate interveni pentru a diminua sau taxa în plus aceste investiții”, a spus Sandor Bende la conferința “Investim și acționăm responsabil în energie”, organizată de publicația “InvestEnergy”.

“8% din capacitatea instalată a României, de 18.000 MW, ar fi undeva la 1.500-1.600 MW, deci nu mai e mult (pentru capaictatea intalată a prosumatorilor – n.red.). Ne apropiem vertiginos de această cifră, și problemele în rețeaua de distribuție au început să apară”, a spu Bende.

Deputatul a afirmat totuși că eventualele măsuri de limitare a prosumatorilor nu se pot lua decât după ce se va face un studiu.

“Este posibil ca cineva să comande un studiu (…) Avem nevoie și de producție, avem nevoie și de o tranziţie spre energia verde. Avem nevoie şi de un preţ pe care românii, cetăţenii români şi firmele din România să îl poată plăti şi să rămână competitive pe piaţă, dar avem nevoie şi de siguranţă în ceea ce înseamnă furnizarea, distribuţia energiei electrice. Şi aici nu ne putem juca”, a mai spus Sandor Bende.

Potrivit ultimelor date, capacitatea instalațiilor prosumatorilor a depășit pragul de 1.000 MW. Numărul de prosumatori racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a ajuns la 78.000, iar la ora actuală avem peste un gigawat instalat, a declarat săptămâna trecută Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

“Astăzi, suntem în situaţia de a avea peste un gigawat instalaţi şi 78.000 de consumatori conectaţi la reţea. Această energie conduce la un preţ mai mic inclusiv pentru ceilalţi beneficiari şi consumatori din piaţă”, a afirmat atunci Drăgan

 

3 Comments

  1. Să traducem ce a zis nenea:
    – 8% din producția de energie poate să provină de la prosumatori, sutem generoși, da să nu cumva să treceți de 8% că ne punem cu taxe pe voi (iar noi cu procese de nu vă vedeți politruci de doi lei).
    – Restul de vreo 92% trebuie să provină de la furnizori clasici că doar nu acceptă statul ca niște unii mici să strice cărțile la cei are cotizează unde trebuie
    Întrebarea logică, de unde dracu scot indivizii ăștia procentele astea fără nici un fel de acoperire de nici un fel? Și dacă 10% din energie provine de la prosumatori crapă rețeaua? Dar dacă ajungem la 15%, rămâne universul fără energie?
    De două săptămâni în România se desfășoară o campanie de reprostire a consumatorului plătită pe toate mediile de comunicare, poate cine știe, mai pune cineva botul la vrăjeala asta de doi lei.

    1. ideea e ca baetii destepti sunt speriati de amploarea pe care a luat-o fotovoltaicele. .. cei cu bani si consumatori mai seriosi si-au cam pus pe vile/firme/hale , acum urmeaza cei cu venituri relativ medii … daca se apuca si pulimea sa-si puna cate 2-3 kw … cu compensare cantitativa … mai ramane de luat bani numai de la aia ce stau la bloc si nu au unde sa-si puna panourile 😀

  2. ANRE-ul vinde numai minciuni si manipulari, care zic ei ca tin la prostime. Ei se fac ca nu stiu ca orice invertor al unei instalatii fotovoltaice reduce automat cantitatea de energie injectata in retea, sau o opreste complet, daca nivelul tensiunii creste peste un anumit prag reglementat. Deci crestrea numarului de prosumatori nu pune cu nimic in pericol reteaua, acest „pericol” a fost inventat pentru a fixa o limita arbitrara pentru productia prosumatorilor, si a favoriza marii baieti destepti din enetrgie, care vor acum si subventii de la toti consumatorii, sub forma contractelor de diferenta „oferite” de stat pe banii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *