Statul plafonează prețul energiei până la care furnizorii primesc banii înapoi pentru plafonarea facturilor clienților

În condițiile în care prețurile în piață tot cresc, noua OUG pe energie pafonează prețul de achiziție al energiei cumpărate din piață de furnizori pentru care dă banii înapoi.

“Valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1.300 lei/MWh”

Asta scrie în forma finală a OUG pe energie care a intrat azi în Guvern

Cu alte cuvinte, furnizorii de energie electrică pot cere statului diferența dintre costul energiei pe care o cumpără din piață și prețul plafonat cu care vând clienților, de 680, 800 sau 1.000 de lei/MWh, după caz, doar până la un nivel de 1.300 lei/MWh.

Mâine, prețul spot al energiei electrice vândute în România este, spre exemplu, de 2.237 de lei. Astfel, în situația în care un furnizor a cumpărat energie din piață pentru consumul de mâine al clienților săi și nu mai are cumpărată, din trecut, energie mai ieftină pentru conumul de mâine, a plătit 2.200 de lei, dar statul nu îi va da înapoi decât diferența de la 1.300 lei/MWh.

Se înțelege că, în această situație ipotetică, 900 de lei nu se decontează și este pierderea furnizorului, indusă prin acest OUG.

Desigur, în momentul de față furnizorii au achiziționat în trecut energia la prețuri mai mici, dar nu toată, și, date fiind prețurile mari ale energiei din piață este posibil ca unii să fi ajun, sau să ajungă curând la o medie a achiziției de 1.300 lei/MWh, pentru că prețurile energiei în piață au tot crescut, atât cele spot, cât și cele pentru livrare în viitor.

Rămâne întrebarea: ce se va întâmpla când acest cost de achiziție mediu ponderat va depăși 1.300 lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *