
Șeful E.On România spune că plafonarea prețurilor la energie electrică nu mai trebuie continuată pentru toți clienții, ci doar pentru vulnerabili.
“Este necesar ca statul să îi sprijine în sfârșit pe cei vulnerabili, să nu mai continue plafonarea prețurilor pentru toată lumea, este prea scump pentru bugetul statului și nu mai trebuie subvenționată risipa. Trebuie un preț corect pentru toată lumea, dar și un sprijin pentru cei vulnerabili”, a spus Volker Raffel, directorul general al E.On România, la un eveniment organizat de Profit.ro.
Șeful E.On spune că România poate acum să pregăteascp liberalizarea “corect”.
“Această schemă de plafonare a fost introdusă în 2022 și durează trei ani. A fost clar că nu putem să mergem la o piață care nu este pregătită deloc. Prima dată când am venit în România, acum 20 de ani, am văzut că România încearcă să se pregătească de liberalizare. Acum, 20 de ani mai târziu, încă suntem în pregătiri. Cred că avem o șansă acum, am înțeles că a ajuns acest mesaj și la guvern, să nu mai ieșim la o piață care nu este pregătită, dar să folosim această perioadă de prelungire pentru o pregătire corectă și adevărată pentru o piață care și funcționează cum trebuie”, a spus Volker Raffel.
El mai spune că în lipsa tranzacțiilor, nu există în acest moment o referință clară a prețului energiei electrice din piață, ceea ce ridică probleme de predictibilitate a costurilor consumatorilor industriali.
“În primul rând, trebuie o schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, este esențială. După aceea, vorbim despre piața angro. Acolo ne trebuie un index, pentru că dacă vreți să cumpărați o acțiune astăzi, știți ce preț este acolo, la energie electrică nu știți pentru că nu există un index, ne trebuie un index. Trebuie admiși doar jucători serioși. Nu speculatori care nu oferă nicio garanție. Fac ofertă și apoi dispar când prețul nu le mai convine.
Dacă pregătim o piață lichidă care funcționează, este un avantaj nu doar pentru sectorul nostru, dar este un avantaj pentru toată economia. Astăzi nimeni nu știe care este prețul energiei electrice în iulie, sper că acum pe bursă apare o oferă și pentru perioada de după iulie, dar și pentru anul viitor. Dacă un investitor vrea să vină în România, trebuie să știe dacă să investească, care sunt costurile energiei nu doar pentru luna viitoare, dar și pentru anul viitor. De aceea, este foarte important să avem o piață funcțională”, a mai spus șeful E.On.
Amintim că prețurile finale la energie electrică sunt plafonate până la data de 30 iunie, iar de atunci piața va fi liberalizată. Până la data de 15 iunie, autoritățile trebuie să elaboreze o metodologie pentru un nou mecanism de sprijin, dar viitorul ajutor va fi acordat doar unor categorii de clienți, considerați vulnerabili, care vor fi identificați de Ministerul Muncii.
În legislația care a prelungit plafonarea până la 30 iunie 20205, a fost stabilită obligația producătorilor să tranzacționeze cel puțin 50% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe piețele de energie electrică, pe alte piețe decât piețele spot și cea de echilibrare. Producătorii din eolian și fotovoltaic nu au această obligație.