Statul începe să vândă deja curentul cu dedicație? Nuclearelectrica a scos la vânzare energie la uluitorul preț de 450 de lei/MWh. Oferta a fost valabilă doar două zile, doar pe site, și nu a fost pentru oricine

În condițiile în care toți furnizorii de energie electrică se plâng de prețurile mari de achziție și, mai nou, de lipsa ofertelor de vânzare din piața angro, Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a venit cu o ofertă de preț năucitoare, dar care nu a fost pentru oricine.

Pe site-ul propriu, nu pe vreuna dintre piețele de energie găzduite de OPCOM,  ascunsă într-o secțiune, Nuclearelectrica are următoarea ofertă:

Subscrisa Societatea Națională „NUCLEARELECTRICA” S.A. (SNN) (…)n publica prin prezenta, intentia de vanzare a disponibilitatii de productie, astfel:

  1. Cantitate de energie electrica disponibila: pana la 20.160,00 MWh;
  2. Produsul standard: banda Luni-Duminica, 00:00 – 24:00 CET: pana la 120MW;
  3. In situatia opririlor sau scaderilor de putere, la oricare dintre unitatile de producere a energiei electrice CNE Cernavoda, daca oprirea/reducerea de putere excede nivelul de 100 MW, iar nivelul contractat al SNN pentru fiecare ID este mai mare decat energia prognozat a fi produsa, SNN poate decide ca puterea livrata in baza contractelor incheiate intre Parti sa fie redusa pana la 0 MW, pe fiecare interval de livrare.

Notificarile referitoare la reducerile de putere vor fi transmise in ziua anterioara (D-1) zilei de livrare (D), pana cel tarziu la ora 11:30 EET, prin e-mail, la o adresa/adrese operativa/e indicata de catre cumparator;

  1. Atribut de tranzactionare: tranzactionare integrala;
  2. Perioada de livrare: produs saptamana, incepand cu data de 03.10.2022, cu posibilitate de prelungire saptamanala, functie de disponibilitatea de productie, pana cel tarziu la 31.12.2022;
  3. Pretul propus: 450lei/MWh, contractul nu contine formula de ajustare a pretului;
  4. Modalitatea de plata si garantia necesara derularii contractului, vor fi stabilite la data semnarii contractului cu ofertantul castigator. In cazul platilor in avans, inceperea livrarii este conditionata de efectuarea platii (de exemplu incasarea sumelor aferente in contul SNN sau transmiterea dovezii de finalizare a transferului bancar, dupa caz);

Extrem de interesante sunt și detaliile legate de timpi. Oferta a fost valabilă până la data de 28 septembrie, ora 17.00, în condițiile în care tot ea avea ca număr de ieșire data de 26 septembrie. Mâine la ora 12.00 vom afla câștigătorul.

Foarte interesante sunt și criteriile de selecție pe care trebuie să le îndeplinească potențialii cumpărători, în ceea ce privește riscul. Nuclearelectrica va calcula scoringul ținând cont inclusiv de raportul dintre profitul operational și dobânzile care trebie plătite, în general, de viitorul cumpărător al energiei sale la acest preț. Iată ce scrie în ofertă:

Criterii de selectie legate de managementul riscului:

Angajamente Financiare: Entitatea Relevantă = Participantul Ofertant îndeplineşte, conform situaţiilor sale financiare din ultimii 3 ani financiari inchisi, toate dintre urmatoarele criterii:

  1. Raportul dintre EBIT şi dobânzile de plata: Raportul dintre veniturile operaţionale calculate inainte de deducerea dobânzilor şi a impozitelor de plata (EBIT) şi suma dobânzilor sau a sumelor de natura dobânzilor înregistrate ca şi cheltuieli în legatură cu datorii financiare pentru bani împrumutaţi (care includ datoriile de plătit Părţilor Afiliate cât şi datoriile către instituţiile financiare) pentru Entitatea Relevantă într-un an fiscal este mai mare decât 1 (unu);
  2. Veniturile Operaţionale: Raportul dintre Veniturile Operaţionale şi Totalul Datoriilor Entităţii Relevante într-un an fiscal este egal sau mai mare de 0.5; Partile înteleg şi sunt de acord ca valoarea Veniturilor Operaţionale va fi calculată ca valoarea EBITDA.

iii. Totalul Datoriilor faţa de Capitalizarea Totală: Raportul dintre Totalul Datoriilor şi Capitalizarea Totală a Entităţii Relevante într- un an fiscal este mai mic de 0.40”

La fel de interesant, aceste criterii legate de potențialul risc al cumpărătorului sunt singurele în funcție de care se va adjudeca respectivul contract.

“Departajarea intre ofertanti se va face tinand cont de cei mai buni indicatori de risc definiti la punctul 8, c., in urmatoarea ordine: iii, i, ii;”, arată Nuclearelectrica.

În condițiile de mai sus, adresăm public Nuclearelectrica următoarele întrebări:

-De ce această ofertă nu a fost înaintată pe vreuna dintre platformele de tranzacționare găzduite de OPCOM?

-Care au fost criteriile de stabilire a prețului, care este sub orice preț de tranzacționare de pe piață cu livrare forward din această perioadă?

-Care au fost criteriile pe baza cărora s-au stabilit acele cerințe impuse ofertanților legate de managementul riscului, care par a înlătura foarte mulți posibili doritori de a achiziționa energia respectivă?

Vedeți oferta aici: Oferta-publica-de-vanzare SNN

6 Comments

  1. Pe lângă ceea ce Mihai Nicuţ a surprins deja foarte bine în articol, după o verificare foarte rapidă, menționez că 23 companii care ar fi trebuit să poată accesa această ofertă, fiind beneficiari ai OUG 81/2019 (total 33 de companii în 2020), au fost excluse din start, neîndeplinind criteriul de la pct. 8, lit. e), respectiv „cifra de afaceri medie din ultimii 3 ani financiari închiși să fie de minim 500 milioane lei”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *